Алайнери за зъби в Клиника Киряков

Алайнери за зъби в Клиника Киряков

Алайнери за зъби в Клиника Киряков

В Клиника Киряков ще ви помогнем да се сдобиете с красива и бяла усмивка.

Коригирането на проблеми със захапката или закривени зъби може да стане посредством по-модерно и съвременно средство от брекетите - алайнери

Лечението с алайнери предлага модерен и дискретен начин за корекция на множество ортодонтски проблеми. Благодарение на техния дизайн и удобство за пациента, алайнерите се радват на все по-голяма популярност като предпочитан метод за постигане на красива и здрава усмивка.

Какво представляват алайнерите

Алайнерите са тънки прозрачни шини, които обхващат зъбите и с леки заложени промени в позицията на зъба преместват зъбите в контролирана посока. 

Те са опция за незабележимо провеждане на ортодонтско лечение, която е много по-дискретна от стандартните брекети за зъби. 

Прозрачните алайнери са подвижни и могат да се свалят, като при хранене задължително трябва да бъдат свалени от зъбите. Те се носят между 21 и 22 часа на ден. 

Кога се налага лечение с алайнери

Повод за лечение с алайнери могат да бъдат следните проблеми:

 • Криви зъби
 • Отворена захапка
 • Кръстосана захапка
 • Дълбока захапка
 • Обратна захапка
 • Тесни челюсти
 • Разстояние между зъбите

Избраната продължителност на лечението зависи както от конкретния проблем, така и от възрастта на пациента и неговите индивидуални нужди. 

Цели и резултати при носене на алайнери

Целта на лечението с алайнери е да се постигне правилно подреждане на зъбите в устата на пациента, което допринася за по-добра дентална хигиена, естетичен външен вид и подобрено самочувствие. 

Основна цел на ортодонтското лечение с алайнери е постигането на правилна захапка. Това допринася за правилно разпределяне на дъвкателното налягане при функция и съответно максимална преживяемост на зъбите през годините. 

Предимства на алайнерите

Предимствата на лечението с алайнери са следните:

 • Прозрачните шини са почти невидими в устата, което ги прави естетически предпочитан избор за много пациенти.
 • Алайнерите се свалят по време на хранене и четкане на зъби, което улеснява поддържането на добра дентална хигиена по време на лечението.
 • Този вид ортодонтски апарати предлагат повече комфорт в сравнение с традиционните брекети, тъй като няма метални елементи, които да дразнят венците и вътрешността на устата.
 • При този вид лечение няма болка, тъй като всеки алайнер се носи 7 дни и след това се преминава към следващ. Това означава, че са заложени съвсем малки ортодонтски сили, които практически не се усещат от пациента.

Не на последно място - лечението с алайнери е двойно по-бързо всравнение с брекетите, което ги прави предпочитан метод при много пациенти

Лечение с алайнери Invisalign

От изключително значение при започване на лечение с алайнери е изборът на системата, с която пациентът ще се лекува. Голям процент от успеваемостта на лечението зависи именно от това.

Invisalign e водеща марка в световен мащаб, която предлага лечение с прозрачни алайнери. Те са основателите на алайнерите и са най-добрите в света. 

Тази технология използва серия от специализирани алайнери, проектирани от специален материал наречен Smart track, който е патент на фирмата Invisalign. Те имат изключително много технологични подобрения, които ги правят ефективни и при сложни ортодонтски проблеми. 

Лечение с Invisalign

Как протича Invisalign лечението

За да се постигнат максимални резултати с Invisalign, е необходимо алайнерите да се носят непрекъснато, освен по време на хранене, пиене на нещо различно от вода, и почистване на зъбите.

След като определен алайнер е носен за препоръчителния период, обикновено около една седмица, той се заменя със следващия в серията, докато не се постигне желаният резултат от лечението. 

Обикновено лечението преминава през следните фази:

 1. Първата стъпка е консултация със специалист и обсъждане на вариантите за лечение. При стартиране на ортодонтско лечение с алайнери е необходимо да се направят рентгенови снимки, както и дигитални 3D отпечатъци, които се пренасят на компютъра. Всичко това може да направите при нас в клиниката.
 2. Следващата стъпка е изработване на подробен анализ и 3D визуализация на компютъра за стъпките на лечението и конкретния брой алайнери, необходим за лечението.
 3. Следващото посещение е за поставяне на алайнерите, като при това посещение се залепят специални бутони (атачмънти) по зъбите. Te подпомагат придвижването на зъбите в правилната посока.

Важно е пациентите стриктно да следват инструкциите на своя ортодонт и редовно да посещават своите уговорени срещи, за да се гарантира, че лечението протича по план. 

При правилно спазване на указанията, лечението с алайнери може ефективно да трансформира усмивката на пациента, като в същото време предоставя комфорт и удобство, което е трудно да се постигне с други ортодонтски апарати.


Често задавани въпроси

Колко време продължава лечението с алайнери?

Лечението с алайнери е два или три пъти по-бързо от лечението с брекети. В зависимост от случая и неговата сложност, лечението може да бъде от 2-3 месеца до 2 години.

При пациенти на каква възраст може да се използват алайнери?

Алайнерите Invisalign са пригодени за лечение и в смесено съзъбие (млечни с постоянни зъби) и в постоянно съзъбие. Това означава, че с алайнери могат да се лекуват пациенти от 6-годишна възраст, като ограничение във възрастта няма. Условието е зъбите да бъдат здрави със здрав пародонт.

Какви аксесоари се използват за почистване на алайнерите?

Хигиената при лечение с алайнери в действителност е същата като тази без да се лекувате, защото алайнерите се свалят по време на почистване на зъбите. Самите алайнери също се почистват с четка и вода. В комплекта за алайнери има включени специални кристали, които могат да се използват за по-щателно почистване на алайнерите.

Какво следва след края на лечението?

Както след края на всяко ортодонтско лечение, така и след лечението с алайнери следва ретенционният период. Той е също толкова важен, колкото и самото ортодонтско лечение. По време на ретенционния период се поставят ретайнери, като те могат да бъдат фиксирани (залепени за вътрешната повърхност на зъбите) и подвижни (носят се само вечер по време на сън). Видът на ретайнерите се преценява от лекуващият лекар.