Бондинг на зъби

Бондинг на зъби в Клиника Киряков

Бондинг на зъби в Клиника Киряков

Иновативните методи и техники, които навлязоха през последните години в денталната естетична медицина предлагат различни решения за постигане на блестяща и красива усмивка.

Една такава техника е така нареченият бондинг на зъби. Това е семпла дентална процедура, която гарантира отлични резултати, без да се налага преминаване през дълъг процес на лечение.

Какво е бондинг на зъби

Това е неинвазивна естетична дентална процедура, която представлява покриване на емайла на външната повърхност на зъбите с фотополимер (композитен материал). 

Той придава блясък на усмивката, прикривайки малките несъвършенства на зъбите.

За какво се използва бондингът

От клиника Киряков препоръчваме бондинг основно при коригиране на малки до средни единични проблеми по зъбите.

Такива проблеми могат да бъдат например:

  • Леки нащърбвания, напуквания и отчупвания на преден зъб или зъби;
  • Затваряне на разстояния между зъбите;
  • Удължаване на зъб;
  • Корекция на цвета на зъб;
  • Промяна на формата на зъб;
  • Изглаждане на режещите ръбове на отчупен зъб и други.

За постигане на холивудска усмивка препоръчваме поставяне на фасети за постигане на по-добър, ефективен и най-вече дълготраен естетичен резултат.

Цели и резултати от процедурата

Това е процедура, която се прилага основно за подобряване естетиката на усмивката.

Резултатите, които се постигат, са не само незабавни, но и много добри, тъй като зъбите изглеждат напълно естествени, здрави и блестящи, а усмивката - красива.

Предимства на процедурата бондинг на зъби

Предимствата на този вид естетична дентална процедура не са никак малко, но ако трябва да посочим само основните, то те са няколко.

Бързина и ефективност

За разлика от други естетични дентални процедури, при които се изискват няколко посещения в денталния кабинет, бондинг на зъби може да се извърши само с едно посещение при зъболекаря и процедурата обикновено приключва за около час.

Минимална инвазивност

Бондингът не изисква изпиляване на зъбите. Единственото, което зъболекаря прави като интервенция е да извърши подготовка на зъбите, която да помогне на композитния материал да се свърже здраво и стабилно след нанасянето му върху зъба.

Отличен естетичен резултат

Композитните материали, които се използват за бондинг на зъби са не само здрави, но и могат да бъдат подбрани така, че цветът им да съответства с абсолютна точност на цвета на естествените зъби. 

Това прави тази процедура почти незабележима и пациентите, които са я избрали, се радват на красива, естествена усмивка.

Бондинг на зъби в Клиника Киряков

В клиника Киряков предлагаме висококачествени дентални услуги, сред които е и процедурата бондинг на зъби. Процедурата се извършва от специалисти с голям опит в естетичната дентална медицина в модерно оборудвани кабинети и с фотополимери от висок клас.

Процедурата бондинг на зъби в клиника Киряков протича в няколко основни стъпки.

Стъпка 1: Консултация и планиране

Както при останалите видове лечение и коригиране на зъбите, и при бондинга първата стъпка е посещение на пациента в кабинет на клиника Киряков. 

По време на консултацията ние извършваме дентален преглед, за да оценим състоянието на зъбите на пациента, обсъждаме с него естетичните цели, които иска да постигне и изготвяме план за извършване на процедурата.

Стъпка 2: Избор на материал

Следващата стъпка е денталният специалист да избре материал, който да съответства на цвета на естествените зъби на пациента. Обикновено това се извършва с помощта на цветови ръководства и таблици и модерни дигитални инструменти.

Стъпка 3: Подготовка на зъба

Тази стъпка включва подготовката на зъба за поставяне на композитния материал.

Стъпка 4: Нанасяне на фотополимерния материал

Това е стъпка, при която композитният фотополимерен материал се нанася  върху зъба и се моделира от денталния специалист, за да добие желаната форма и размер.

Стъпка 5: Втвърдяване на материала

След като материалът е поставен и оформен, лекарят използва специална полимеризираща светлина. Тя залепва (свързва) здраво и стабилно материала към зъба на пациента.

Стъпка 6: Полиране

Това е финалната стъпка, при която денталният специалист от клиника Киряков прави всички необходими финални корекции и полира зъба до естествен блясък.


Често задавани въпроси

Какви са недостатъците на бондинга на зъби?

Като един от основните недостатъци на бондинга можем да посочим, че материалът, който се използва, не е устойчив на петна. 

Това  означава, че абсорбира много по-лесно цвета от храната и напитките и при редовна консумация кафе, червено вино или други храни и напитки с наситени цветове пациентът много скоро може да забележи петна по зъбите си. 

Друг недостатък на бондинг процедурата е, че не е подходяща за по-големи и сложни корекции на зъбите. 

За по-сложни и сериозни проблеми или за постигане на т. н. холивудска усмивка по-ефективен и дълготраен функционален и естетичен резултат се постига с поставянето на коронки или фасети.

Нуждаят ли се зъбите от специални грижи след бондинг?

След бондинг е изключително важно да се поддържа добра орална хигиена.

Препоръчително е да се мият зъбите  с подходяща паста и четка поне два пъти на ден,  да се използва конец за зъби поне веднъж на ден и да се посещава дентален специалист за редовни прегледи и почистване.

Тъй като поставенията материал може да се напука, е силно препоръчително да се избягват вредни навици като гризане на нокти, дъвчене на моливи (химикалки) или използване на зъбите за отваряне на опаковки.

Препоръчително е също така да се избягват силно оцветени храни и напитки като кафе, червено вино, кисели храни, храни с изкуствени оцветители.

Бондинг на зъби или фасети?

От клиника Киряков препоръчваме поставяне на фасети, тъй като те са едни от най-съвременните, дълготрайни и предлагащи отличен естетичен резултат дентални естетични конструкции.

Бондингът на зъби е бърза, сравнително евтина и ефективна естетична процедура, която е подходяща основно при корекция на малки и средни несъвършенства на единични зъби.