Детски зъболекар в клиника Киряков

Детски зъболекар в клиника Киряков

Детски зъболекар в клиника Киряков

В детска възраст, здравите и красиви зъби полагат основата на добрата усмивка и здравето в бъдеще. 

Детските зъби са в основата на правилното развитие на устната кухина и общото благосъстояние на организма. За жалост, в съзнанието на повечето родители стои вярването, че млечните зъби са преходни и затова не е необходимо да бъдат лекувани от кариес. 

Това е мит - лечението на млечните зъби трябва да също както на постоянните. 

Обработката на храна започва още в устната кухина. Ако детето има болка, липсващи или разрушени зъби, тази обработка се нарушава и последващите проблеми обхващат храносмилателната система и цялостното състояние на детето.

Основна задача на млечните зъби е да пазят място на постоянните и при по-ранното им изваждане или разрушаване, подредбата на останалите зъби се нарушава. Тогава възникват по-сериозни ортодонтски проблеми, изискващи допълнителни усилия и средства за постигането на правилна захапка.

Кога детето трябва да посети зъболекар?

Профилактичните прегледи при детски стоматолог трябва да започнат още с появата на първите млечни зъби. Първото посещение идва с появата на първия млечен зъб.

Тогава нашите детски зъболекари ще дадат насоки за оралната хигиена на децата, така че родителите да сведат до минимум образуването на кариеси и други проблеми. 

Редовната профилактика е ключа към здравето. Ето защо в Дентална клиника Киряков, ние държим родителите да разберат нуждата от профилактични прегледи още в най-ранна детска възраст с поникването на първите зъбчета. 

За съжаление повечето родители търсят помощ от зъболекар, когато проблемът (болката и дискомфорта) вече е на лице. Ранните профилактични прегледи са най-добрата грижа, която родителите могат да дадат на детето.

По време на профилактичните прегледи, ние ще предоставим полезна информация и ще запознаем родителите с особеностите при поникването на детските зъбки и поддържането на орална хигиена след това. 

При всяко посещение, лекарят проследява състоянието на детето - наличието на кариеси, симптом и за други проблеми или индикации за неправилна захапка и ортодонтски изменения.

Стоматологични услуги за деца в Клиника “Киряков"

В Клиника "Киряков", ние сме посветени на мисията да осигурим здрави и красиви усмивки на нашите млади пациенти. Стремим се да създадем топла и безопасна среда, в която всяко дете да се чувства уверено и спокойно. 

Кариес на млечни зъби

Лечението на кариес е изключително важно за предотвратяването на болка и инфекции в устната кухина на детето. 

Нелекуването на кариесите на млечните зъби води до усложнения - пулпити, гнойни торбички на венеца и абсцеси. 

Когато кариесите са малки и са диагностицирани по време на прегледа, много по-лесно и бързо можем да се справим с проблема.

Лечение на кариес на млечни зъби

Вадене на млечен зъб

Понякога е необходимо вадене на млечни зъби, за да се осигури правилното развитие на постоянните зъби. 

Когато млечният зъб не е паднал, а постоянният е пораснал до или зад него, тогава е необходимо да се извади млечният зъб, за да се осигури място на постоянния и да се предотврати изкривяването му извън зъбната редица. 

Това най-често се случва при смяната на първите млечни зъбки и порастването на долните постоянни резци. 

Вадене на млечен зъб

Детска ортодонтия

Ранната ортодонтска профилактика и лечение осигуряват правилното подреждане на зъбите, правилното развитие на челюстите и подобряват оралната хигиена. 

От изключително значение за растежа и развитието на челюстите и зъбните дъги е консултацията с ортодонт, за да се изключат проблеми със захапката и подредбата на зъбите.

Детска ортодонтия

Силанизиране на зъби

Използването на силанти е превантивна мярка срещу кариес на зъбите.

Чрез него се покриват дълбоките бразди в зъбите, където често се събират хранителни остатъци.

Поставяне на силанти

Лепене на зъб

При фрактура на преден зъб, когато родителите са запазили парчето от счупения зъб, то може да се залепи, така че да се възстанови напълно естетиката. 

Именно затова, в ситуация в която детето е паднало и зъбът е счупен, незабавно потърсете счупеното парче и ако успеете да го намерите, веднага го сложете в слюнка и незабавно потърсете помощ от стоматолог.

Лепене на зъб

Кариес на ранното детство

Първият кариес може да се появи почти веднага след пробива на първото зъбче. Това е специфичен кариес наречен кариес на ранното детство. Белите петънца могат да бъдат първия сигнал за появата на кариес в ранна детска възраст, но тези петънца остават незабелязани от родителите и много скоро се появява кафяво разрушение в средата им. 

Усложненията след това могат да бъдат много сериозни, тъй като децата отказват да се хранят, плачат безпричинно, а последствията от отказа им от храна са винаги налице. Ето защо е много важно да запомним че профилактичните прегледи на детето трябва да започнат веднага след пробива на първото зъбче. 

Именно поради профилактичните програми в Швейцария само 4% от децата до 10 г. имат кариес. За сравнение от последните проучвания у нас, 45% от децата между 2-5 години имат кариес на временните зъби, а над 80% от децата над 6-годишна възраст са засегнати от кариес. 

Подход към най-малките в Клиника Киряков

Лечението на децата изисква специален подход. Това е и основната причина добрият зъболекар за възрастни да не е най-добрия детски зъболекар за нашите деца. 

Посещението на зъболекар често може да предизвика стрес у децата. В Клиника "Киряков" ние разбираме това и обръщаме специално внимание на подхода към децата. 

В стоматологичния кабинет е прието използването на различни методи като игри и забавни обучителни материали, които да облекчат тревожността по време на прегледите и да направят престоя в кабинета приятен.

Защо да ни се доверите?

Детският зъболекар в дентална клиника "Киряков" е с висока квалификация и има богат опит в лечението на детските зъби. В детската стоматология обаче се изискват не само знания и умения, но и подходяща атмосфера и отношение. 

Ние разбираме значението на изграждането на доверие между лекаря и малкия пациент, както и изключително важната роля на родителите в този процес.

Едно от най-важните неща за нас е да се справим със страха от зъболекар. Този страх много от нас помнят от преди години, когато още с чуването на звука или усещането на миризмата на стоматологичен кабинет, са ни побивали тръпки. 

Много е важно да съумеем да не предадем този страх на децата си, защото в съвременната ни практика всичко това е мит - и болката, и страха са останали в миналото. 

Ние препоръчваме първите посещения на детето да бъдат в най-ранна детска възраст - още след изникване на първите зъбки. По този начин малчуганите ще се запознаят с новата обстановка и непознатия за детето нов човек - стоматолога. 

Така ще създадем приятни спомени от посещението и в бъдеще, посещението при зъболекар няма да е проблем. 


Често задавани въпроси

Използва ли се упойка при лечението на деца?

В зависимост от зъба, върху който ще се работи и различните манипулации, понякога се налага използването на местна упойка, за да осигурим безболезнено лечение. Обикновено при кариес на млечните зъби не е необходимо поставянето на упойка.

Има ли опознавателни срещи със зъболекаря и как протичат?

При първото посещение на детето в нашата клиника целим то да се запознае с детският ни зъболекар и да опознае обстановката. При този преглед запознаваме детето с всички инструменти и машини, които ще използваме при следващото посещение. Така децата се чувстват много по-спокойни при следващото посещение и няма страх от неизвестното.

Как децата трябва да се подготвят за посещение?

Важно правило е децата да бъдат доведени в подходящ час през деня, така че да са нахранени и наспани, за да избегнем странични дразнители. Преди посещението е важно да обясним на детето какво трябва да очаква, като се стремим да не използваме думите “болка”,”машина” и “страх”, за да не се всява допълнителен смут.