Поставяне на керамични фасети за зъби в Дентална клиника Киряков

Поставяне на керамични фасети за зъби

Поставяне на керамични фасети за зъби

Зъбните фасети са най-съвременните и минимално инвазивни естетични конструкции, с които да получите усмивката, за която мечтаете. 

Фасетите представляват фини керамични люспички с дебелина 0.3 - 0.5мм, които трайно възстановяват или променят формата, размера, текстурата и цвета на зъбите. 

За какво се използват фасетите

Фасетите имат много широко приложение в естетичната стоматология. 

Затваряне на разстояния между зъбите

Затварянето на междузъбни пространства, които създават дискомфорт при хранене поради заседнала в тях храна, могат да бъдат затворени с поставянето на фасети. 

Това помага за по-добрата хигиена и предпазва зъбите от образуване на кариес в предната част на зъбната редица.

Корекция на кафяви или бели петна по зъбите

В случаите на флуороза в детска възраст, която се изразява в бели и кафеникави петна по зъбите, фасетите са изключително подходящо средство за трайно решаване на проблема.  

Вече не се налага да носите цял живот получените в детска възраст петна по зъбите, които създават усещането за нездрав външен вид, причиняват дискомфорт и комплекси при общуването с други хора. 

Фасетите могат да прикрият тези петна и да защитят зъбите ни от риск от разрушение, предизвикано от флуорозата, без да се налага изпиляване. В допълнение, поставянето на зъбни фасети може да се използва за корекция при различен цвят на отделните ни зъби.

Корекция на надрасквания или различна структура на зъба

В случай на абразирали и изтрити зъби, фасетите са най-добрия вариант за тяхното възстановяване. 

В този случай, зъбите са загубили вече част от обема и дължината си и поставянето на фасети само допълва загубения обем. Това предпазва зъбите от последващо  разрушение и спира напълно изтриване. 

Възстановяване на формата на зъбите 

Чрез поставянето на фасети може с лекота да бъде променена формата и размера на предните, фронтални зъби. Така усмивката може да бъде хармонична и съобразена с формата на устните и лицето. 

Предимства на зъбните фасети

Фасетите са минимално инвазивно средство за корекция на зъбите, което ги прави най-доброто решение сред другите зъбни конструкции. Екипът на Клиника Киряков работи единствено с висококачествени керамични фасети, популярни още като порцеланови фасети.

Техните предимства са:

  • Поставяне без изпиляване на естествените зъби: При поставянето на фасети не се налага изпиляване на естествените зъби, или ако се налага такова, то е изключително минимално и невидимо без микроскопско увеличение. 
  • Дългогодишна трайност и стабилност по отношение на цвета: Керамичните фасети се изработват от порцелан. Порцеланът е материалът, осигуряващ най-висока естетика в стоматологията. Промяната на цвета на фасетите с времето е практически невъзможна. 
  • Стабилно залепване: Порцеланът има стъкловидна структура, което дава възможност на фасетите да бъдат залепени за естествените зъби в устата толкова надеждно, че отлепянето да бъде невъзможно при стриктно спазване на протокола за залепяне на фасети.

Тъй като ние в клиника Киряков сме изключително прецизни в нашата работа и спазваме стриктно написаните от нас протоколи, даваме доживотна гаранция за отлепянето на фасета от зъба.   

Процедура по поставяне на фасети в Клиника Киряков

Поставянето на фасети в клиника Киряков е истинско преживяване, защото ние винаги подхождаме с индивидуалност към всеки пациент. 

Процесът е свързан със следните стъпки:

  • Фотосесия за анализ на случая;
  • Проектиране на формата, размера и структурата на вашите нови фасети;
  • Тест драйв на вече изработения проект;
  • Дигитален отпечатък с последно поколение 3D интраорален скенер;

За финал получавате звездна фотосесия за оценка на свършената работа и възможност да се уверите колко по-красива е вашата усмивка и колко по-голяма е вашата увереност пред обектива.

Процедурата по поставяне на фасети, от своя страна, протича в няколко етапа.

Първи етап

При първия етап се правят няколко професионални фотографски снимки директно в нашето студио и се снемат дигитално отпечатъци от зъбите. Това позволява да се направи анализ на състоянието им и възможните желани резултати. 

Благодарение на иновативната технология DSD Concept имаме възможност да коментираме дизайна на вашата нова усмивка върху изработен индивидуален дигитален проект на базата на вашите снимки. 

Така вие, нашите пациенти, можете активно да участвате в процеса по създаване на вашата нова красива усмивка - вашето ново Аз.

Втори етап

Вторият етап е създаване на восъчен моделаж (Wax Up) от зъботехническа лаборатория. Това позволява създаването на така наречения Mock Up - временни фасети, които се поставят в устата. 

В рамките на 10 минути ние поставяме "новата усмивка" в устата на пациента. Благодарение на това той има възможност още при второто посещение да види новия дизайн на зъбите си и да оцени красотата им. Пациентът има възможност да демонстрира новата си усмивка пред близки и познати, в рамките на ден или два - още преди да е настъпила трайната промяна на зъбите. 

Ние наричаме това „тест драйв“ на усмивката, защото имате възможност да тествате новата си усмивка и да прецените дали наистина искате тази промяна или тази процедура не е за вас. В зависимост от решението ви, поставянето на порцелановите фасети може да се реализира или не.

Трети етап

При следващото посещение трябва да се премине процедурата по подготовка на зъбите за поставяне на фасети и да се снемат окончателните, прецизни дигитални отпечатъци. След това порцелановите фасети се изработват в зъботехническата лаборатория.

Благодарение на това, че винаги следваме най-новите тенденции в стоматологията, ние снемаме отпечатъците за всички зъбни конструкции чрез изключително прецизна и надежда дигитална технология. По този начин се елиминират неприятните силиконови отпечатъци, които ползвахме в миналото и вече няма вероятност да ви се гади по време на този процес. 

Технологията, която използваме е посредством скенер за зъбите. Скенерът създава образа на вашите зъби чрез множество насложени фотографски снимки, които гарантират точността на взетия отпечатък. Всичко това се случва без абсолютно никакво облъчване. 

Освен това, вие можете в реално време да видите точен 3D образ на вашите зъби. Така имате възможност още в началото сами да определите и посочите точно това, което не ви харесва във вашата усмивка.

Четвърти етап

Последният етап е един от най-важните за дългосрочната прогноза на лечението. Ако не бъдат спазени стриктно протоколите за залепяне на керамични конструкции към зъбите, има вероятност фасетите да се отлепят и да паднат. 

Затова, този етап е един от най-дългите като престой в нашата клиника, но той осигурява дългосрочното залепяне на фасетите в устата. Тъй като сме убедени в качеството на нашата работа, ние даваме доживотна гаранция за отлепянето на фасета.


Често задавани въпроси

Болезнено ли е поставянето на фасети?

Поставянето на фасети е безболезнена процедура. По време на поставянето им в 90% от случаите дори не се налага поставянето на упойка, тъй като зъбите не се пилят.  Когато се налага изпиляване, то е изключително минимално и не причинява болка на пациента.

Има ли необходима подготовка, за да премине процедурата добре?

Не е необходима специална подготовка преди процедурата. Единственото, което е препоръчително да се извърши (както при всяко друго дентално лечение) е почистване на зъбния камък и отстраняване на кариеси, ако такива има.

Какво трябва да се избягва след поставяне на фасети? 

Поставянето на фасети по никакъв начин не трябва да се отразява на дъвченето на пациента. Тоест, след приключване на лечението пациентът може спокойно да отгризва и консумира твърди плодове и зеленчуци като ябълки, краставици и други.

Единственото, което трябва да се избягва е късане на конци и корда със зъби, отварянето на капачки със зъби и извършването на подобни несвойствени за зъбите дейности.

Има ли други видове фасети, освен порцеланови и какво представляват?

Качеството на фасетите зависи до много голяма степен от материала, от който са изработени. 

В тази връзка, според нашето професионално мнение в клиника Киряков, фасетите трябва да са изработени единствено от стоматологична керамика, тъй като тя, за разлика от циркония може да бъде ецвана и обработена по правилният начин, което дава възможност да бъде залепена изключително здраво и качествено. Освен това, керамичните фасети имат много близка светлопроводимост до тази на естествените зъби, което им придава много висок естетичен вид и са неразличими от естествената усмивка. 

Разлепят ли се керамичните фасети?

Както споменахме по-горе, керамиката е материал, който може да се ецва и позволява да бъде залепена изключително надеждно, което означава, че разлепянето на фасетите след поставянето им е почти невъзможно.

В този ред на мисли, от клиника Киряков даваме доживотна гаранция за разлепянето на керамичните фасети, които изработваме и поставяме.

Как да запазя час за преглед и консултация?

За целта можете да се свържете с нас на телефон  0894655554 или да запишете час директно на място в нашата дентална клиника на адрес гр. Хасково, ул.  Съединение” 40.