Гингивопластика

Гингивопластика в клиника Киряков

Гингивопластика в клиника Киряков

Гингивалната усмивка (Gummy Smile) е често срещано състояние, при което при широка усмивка се вижда и голяма част от венеца. 

Това е естетичен проблем, при който голяма част от хората с гингивална или венечна усмивка изпитват притеснение и дори срам, когато се усмихват.

За радост, в съвременната стоматология се прилага лека хирургична интервенция, наречена гингивопластика, чрез която този естетичен проблем може да бъде коригиран прецизно и ефективно.

Красиви и здрави венци с Клиника Киряков

Клиника Киряков е утвърдена дентална клиника, в която извършваме както всякакви видове корекции на зъбите, така и гингивопластика. 

Доверявайки се на нашата клиника за коригиране и оформяне на венците, ще се усмихвате широко и без притеснение.

Какво представлява гингивопластиката

Гингивопластиката е стоматологична процедура, при която леко се променя контура на венците, за да се оформи с цел подобряване естетиката на усмивката и да се подчертае красотата на зъбите.

По време на интервенцията в клиника Киряков използваме  лазер  за корекция на гингивалната усмивка. Това е един от най-бързите, прецизни и минимално инвазивни начини за отстраняване на излишната или неправилно разположена гингивална тъкан.

Кога се препоръчва процедурата

Гингивопластиката се препоръчва основно за решаване на козметични проблеми, свързани с неправилно разположена гингивална тъкан.

Такива проблеми могат да бъдат например:

  • Гингивална хиперплазия (прекомерен растеж на венците);
  • Неправилно оформени или асиметрични венци;
  • Твърде къса горна устна и други.

Нерядко тази процедура се извършва и в комбинация с гингивектомия или след ортодонтско лечение за корекция на линията на усмивката.

Какви проблеми решава гингивопластиката

Гингивопластиката гарантира отлични естетични резултати, тъй като преоформя венците на пациента и той може да се радва на красива и привлекателна усмивка. 

Тази процедура се използва успешно и при пациенти, при които зъбите изглеждат прекалено малки или с необичайна форма, тъй като тъканта на венеца покрива част от тях. 

Процес и стъпки

Процедурата по гингивопластика в клиника Киряков се извършва на няколко основни етапа.

Стъпка 1: Консултация, анализ и планиране

Този етап включва консултация в кабинет по дентална медицина в клиника Киряков, по време на която извършваме анализ и преглед на състоянието на линията на венеца. 

По време на този етап изготвяме и радиологична оценка и правим дигитални 3D снимки, за да изготвим най-подходящия план за лечение на гингивалната усмивка на пациента.

Стъпка 2: Подготовка

След анализа и изготвянето на плана, ние правим оценка и взимаме решение каква част от венеца трябва да бъде отстранена.

Стъпка 3: Извършване на гингивопластика

Интервенцията започва с поставяне на локален анестетик, след което използваме лазер за изрязване на венеца. 

В клиника Киряков използваме лазер, тъй като той е един от най-безболезнените, точни, бързи и безкръвни стоматологични инструменти, чрез които се постигат страхотни резултати.

Цели и резултати

Чрез извършване на гингивопластика се постига подобряване на естетическия вид на венците, което позволява на пациента да се радва на  красива усмивка. 

Освен това, с отстраняване на излишната или неправилно разположена гингивална тъкан се подобрява здравето на венците и те се предпазват от бъдещи дентални и пародонтални  проблеми.

И накрая, но не и по значение, премахването на венечната усмивка повишава самочувствието на пациента и той се усмихва не само повече и по-често, но и без никакви притеснения.

Относно резултатите от процедурата, то те са дълготрайни и видими веднага след заздравяването на венците.

Предимства на  гингивопластиката

Едно от основните предимства на гингивопластиката е подобреният външен вид на венците и зъбите. 

Чрез извършването на тази стоматологична процедура се създава по-балансирано съотношение между зъбите и гингивалната тъкан, което прави усмивката да изглежда не само по-красива, но и по-симетрична. 

Освен това изрязването на излишната тъкан на венците може да направи зъбите да изглеждат по-дълги и да намали появата на т.н. “гумена” усмивка.

Друго предимство на процедурата е подобреното орално здраве. Излишната тъкан от венеца може да попречи на ефективното почистване зъбите. С отстраняването ѝ се улеснява значително поддържането на добра орална хигиена.

И накрая, гингивопластиката пряко влияе върху повишаване на самочувствието на пациента. 

Когато пациентът е доволен от усмивката си, той се усмихва по-често и се чувства много по-комфортно и по-спокойно, без значение с кой говори и дали познава хората, с които разговаря или не.


Често задавани въпроси

Има ли разлика между гингивопластика и гингивектомия?

Макар и двете процедури да са свързани с корекция на венците, разликите между тях са съществени.

Гингивопластиката е минимално инвазивна стоматологична интервенция за леки корекции на контура на венците с цел козметично подобряване вида на венците и постигане на красива усмивка.

Гингивектомията е стоматологична техника, при която тъканта на венеца се отстранява хирургично. Тази процедура се прилага в случаите, в които допълнителната излишна тъкан на венците представлява риск за оралното здраве или когато е налице заболяване на венците като пародонтит.

Колко време продължава лечението с гингивопластика и какво включват следоперативните грижи?

Процедурата е изключително кратка и не продължава повече от час. 

След приключването ѝ от клиника Киряков препоръчваме да се полагат адекватни грижи за оралната хигиена. 

Добре е да се използва вода за уста, да се избягва консумацията на твърди храни поне 2 седмици и да не се пропускат контролни прегледи.

Гингивопластиката подходяща ли е за деца?

Тъй като зъбите растат до 23-24 годишна възраст, отстраняване на излишната тъкан от венеца (гингивопластика) може да се извърши при пациенти навършили 23 или 24 години.