Поставяне на зъбни импланти в Дентална клиника д-р Киряков

Поставяне на зъбни импланти в Дентална клиника д-р Киряков

Поставяне на зъбни импланти в Дентална клиника д-р Киряков

Имплантите са високотехнологични титаниеви винтчета със специална обработена повърхност. 

Те имат за цел да възстановят дъвкателната функция на челюстта, нарушена поради липсата на един или повече зъби. 

Имплантите са изцяло биосъвместими, както и напълно поносими от човешкото тяло. 

За какво се използват зъбните импланти

Поставянето на имплант може да бъде най-доброто решение в следните случаи:

  • В случаите на липсващ зъб: Имплантите се използват за възстановяване на един или повече липсващи зъби, като това не изисква нарушаване на целостта и изпиляване на съседните здрави зъби.
  • Като най-добрата алтернатива на подвижна протеза: При загуба на всички зъби на горната или на долната челюст, имплантите могат да възстановят дъвкателната функция на челюстта.

С поставянето на 4 или 6 импланта може да се постави зъбна неснемаема конструкция, която да възстанови цялата горна или долна челюст, без да се налага носенето на подвижна протеза. 

Цели и резултати на процедурата

Имплантите имат за цел да имитират корените на естествен зъб, като създават стабилна основа за поставянето на зъбна конструкция (коронка). Благодарение на това се запълва празното пространство в зъбната редица, без да се налага изпиляването на зъб в съседство и нарушаването на тяхната цялост и здравина или носенето на неудобни подвижни протези. 

С импланти може да се постигне възстановяване както на цели челюсти, така и на единични липсващи зъби на една челюст. Имплантите са еднакво ефективни при поставяне на горна и на долна челюст. 

Предимства на зъбните импланти


Имплантите са най-доброто решение на проблема "липсващ зъб". Те заместват напълно естествения зъб, като изглеждат и функционират като него. 

Ето и кои са основните предимства на това решение:

  • Поставянето на имплант позволява да се запазят съседните зъби от изпиляване, което е необходимо при поставянето на мост.
  • Имплантите елиминират нуждата от носене на неудобните подвижни протези, което многократно повишава качеството ви на живот.
  • При поставянето на импланти се предотвратява загубата на естествена кост и отдръпването на венеца.
  • Благодарение на зъбните импланти се запазват чертите на лицето и се предотвратява хлътването на бузите и устните, което придава старчески вид на лицето.

Имплантирането на зъби е отличен подход за лечение в случаи на всички липсващи зъби. То осигурява пълен комфорт при хранене, усмихване и говорене. 

То е напълно незабележимо за околните и лишава човека от притесненията, които могат да съпътстват носенето на подвижна протеза. Тези притеснения обикновено включват попадане на храна под протезата на зъбите, нужда от сваляне на протезата и мобилност по време на водене на разговор.

Успеваемост при поставяне на зъбни импланти

Денталната имплантология е древна наука, която в наши дни е изключително усъвършенствана. Зъбните импланти са напълно биологично поносими и възможността за отхвърляне от организма е практически нулева. 

В нашите съвременни условия, успеваемостта е над 95%, а успеваемостта на лечението със зъбни импланти в нашата клиника е над 98%. Успешното лечение с импланти изцяло зависи от правилното планиране и прецизно поставяне. Поддържането на орална хигиена от страна на пациента е основният фактор за дълготрайността на имплантите.

Процес по поставяне на имплантите

Почти при всеки пациент могат да се поставят импланти на мястото на липсващи зъби. 

За да се установи това, е необходимо да се направи следното:

  • Рентгеново изследване и панорамна рентгенова снимка;
  • Компютърна томография (3D шаблон);
  • Прецизно планиране на челюстта, в която ще се поставя имплант.

За целта, се използват съвременните дигитални технологии, с които разполагаме в нашата клиника. 

Детайлният анализ е в основата на успешното лечение. Само когато сме уверени, че пациентът е напълно подготвен, преминаваме към поставянето на импланта в костта. 

Периодът на интегриране на импланта е доста индивидуален и зависи от костната структура. Ето защо вкостяването му може да продължи от 3 до 9 месеца. В този период, когато е нарушена лицевата естетика, се поставя временна конструкция, която да запълни празнотата на липсващите зъби. 

Когато няма липса на кост и поставянето на имплант не изисква нейното добавяне, вкостяването на импланта продължава 3 месеца. В случаите, когато се налага добавяне на допълнителна кост, месеците на оздравителния процес могат да бъдат между 6 и 9.

Поставяне на имплант в клиника Киряков

Поставянето както на единичен имплант, така и на импланти на цялата горна или долна челюст, в нашата клиника се извършва по напълно дигитален протокол, което прави процесът много прецизен. След направата на компютърна томография, се изготвя дигитален проект на имплантирането и една след това се пристъпва към самата манипулация. 

В случаи, когато зъбът е изваден отдавна, имплантирането се нарича отложено имплантиране и имплантът се поставя на вече оздравялата кост на загубения зъб. 

Когато зъбът е наличен в устата, но не подлежи на лечение, може да се извърши имедиатно имплантиране. При него веднага след изваждането на компрометирания зъб се поставя импланта и се покрива с индивидуално направен абатмънт (капачка). Три месеца по-късно, след вкостяването на импланта, се взима отпечатък за изработване на постоянна коронка и финализиране на лечението. 

Имедиатното имплантиране се предпочита заради липсата на разрези, шевове и скъсяване на лечебния период. Интервенцията за поставяне на един отложен или имедиатен имплант трае между 20 и 40 минути. Тя се извършва под местна упойка и по време на манипулацията няма абсолютно никаква болка или дискомфорт за пациента. 

Ако имплантът е в естетичната зона се изработва временна коронка, за да не се нарушава естетичния вид на лицето на пациента. Така пациентът има възможност да продължи нормалното си ежедневие без да се притеснява при усмивка или говор. След процедурата по поставянето на зъбни импланти е важно да се спазват стриктно  инструкциите, които даваме. Така оздравителният процес протича максимално бързо и комфортно за пациента. 

Възстановяване на обеззъбена челюст с импланти

Когато възстановяваме цяла обеззъбена челюст с импланти, процесът на планиране е малко по-дълъг. В повечето случаи, ние изработваме хирургичен водач за напълно дигитално воденото поставяне на имплантите в устата. По този начин правилното позициониране на имплантите в костта е прецизно до милиметър. 

Процесът по поставянето на импланти на цяла обеззъбена челюст приключва в рамките на същия ден или на следващия. След поставянето на имплантите в горна и долна челюст, изработваме временна конструкция, която е завинтена и здраво фиксирана към имплантите и няма възможност да падне или да се свали от пациента.  

Тази временна конструкция служи за периода на пълно вкостяване на имплантите, който отнема от 3 до 6 месеца. След този период временната конструкция се заменя с постоянна, която е изработена от цирконий или керамика. Така поставените вече зъби функционират и изглеждат като естествени.


Често задавани въпроси

Как се отразява поставянето на импланти на венците? 

При липсващ зъб, поставянето на имплант е най-добрия начин да съхраним както венеца, така и костта. Това е така защото когато на определено място нямаме зъб, ние започваме да дъвчем директно с венците и по този начин се наранява венецът. Това води до загуба на костта и хлътване на зъбния хребет. 

Поставянето на имплант възстановява дъвкателната функция и ние дъвчем по същия начин, както с нашите естествени зъби - храната се смачква от коронката върху импланта и предпазва от нараняване и стопяване на прилежащата кост и венец.

Има ли различни видове зъбни импланти и как да изберем?

В България най-популярни са два вида импланти - двучастови титаниеви винтови импланти и базални импланти. 

Ние силно препоръчваме двучастовите винтови импланти, поради редицата предимства, които имат те. При този вид импланти първо се поставя имплантът и 3 месеца след това се поставя коронката над импланта. Това дава възможност на импланта да се остеоинтегрира (вкости) добре и едва когато сме сигурни, че той е остеоинтегрирал се поставя коронката. 

В нашата практика опитът ни показва, че веднъж интегрирал се, този имплант е практически невъзможно да се разклати или да падне при правилна захапка и добра хигиена. 

Ние нямаме никакъв опит с базалните импланти, защото не вярваме в тяхната ефективност. Това са импланти, на които се поставят коронки веднага след имплантирането и шансът за неуспех е много голям. Голямата дълбочина, на която се поставят базалните импланти също е нещо, което може да създаде допълнителни проблеми. 

Какво трябва да се избягва след поставяне на зъбен имплант?

Имаме списък с препоръки, които даваме на пациента, за да може да се чувства максимално добре след поставянето на импланта. 

Добре е да избягвате твърди и хрупкави храни, за да не се нарани оперираното място или да не се скъса някои от поставените конци. Препоръчваме също така да не се четка оперираното място с четка за зъби в период от една седмица. В този период се използва специален гел, с които препоръчваме да се маже оперираното място, с цел по-бързо заздравяване и по-добра хигиена. 

Препоръчваме да не се жабури с никакви водни разтвори или билкови отвари в срок от 48 часа.

Кога се поставя коронка върху зъбни импланти?

Коронката върху импланта се поставя 3 месеца след поставянето на импланта. В нашата практика се стараем да избягваме незабавно натоварване на импланта, за да може той да интегрира безпрепятствено в костта. 

Ако имплантът е в естетичната зона се поставя временна коронка, за да се запази естетичния вид на зъбите и усмивката.