Избелване на зъби в Клиника Киряков

Избелване на зъби в Клиника Киряков

Избелване на зъби в Клиника Киряков

По-сияйните зъби и красивата бяла усмивка подобряват визията, повишават самочувствието и помагат за постигането на по-младежки вид.

Ако искате да изравните и подобрите цвета на зъбите си, екипът на Дентална клиника Киряков ще ви предложи доказани, ефективни и безопасни начини да постигнете мечтаните резултати. 

Какво представлява избелването на зъби

Избелването е процедура, която се използва за изсветляване на цвета на зъбите и отстраняване на петна и пожълтявания. По време на този процес, посредством специални избелващи препарати се отстранява пигментацията на повърхността на зъбите. 

Избелването може да бъде извършено в стоматологичен кабинет от професионален стоматолог или у дома чрез използването на специални избелващи комплекти. Професионалната процедура за избелване може да предостави по-бързи и по-ефективни резултати от домашното избелване.

За дълготрайни резултати трябва да се се обърне внимание на факторите, които могат да доведат до оцветяване на зъбите. Това са например консумация на тютюн, кафе, чай, червено вино и други. 

Предимства от избелването на зъбите

 Някои от основните предимства на избелването на зъби са:

 • Подобряване на визията на усмивката: Избелените зъби предоставят по-ярка и по-привлекателна усмивка, която може да увеличи самочувствието и увереността на човека в различни ситуации.
 • Отстраняване на петна и дисколорации: Избелването може да помогне за отстраняване на повърхностните петна и по-тъмни участъци, които се появяват от консумация на кафе, чай, тютюн и други.
 • Постигане на по-младежки вид: Бялата усмивка често се асоциира с младост и здраве. Избелването на зъбите ви може да ви помогне да постигнете по-младежки и по-здравословен външен вид.
 • Бързи резултати: Процедурите за избелване на зъбите обикновено дават бързи резултати, като ви позволяват да постигнете по-светла тоналност за кратко време.

Важно е да се спомене, че след процедурата ефектите и степента на избелване могат да варират в зависимост от начина на провеждане и индивидуалните характеристики на зъбите. 

Преди да започнете избелване, винаги е добра идея да се консултирате със своя стоматолог и да изберете най-подходящия метод за вас.

Как протича процесът

Персонализираният подход при избелването на зъби е от съществено значение, за да се осигурят оптималните резултати в съответствие с индивидуалните нужди на всеки пациент. 

Някои от ключовите стъпки в процеса включват:

 1. Оценка на текущото състояние на зъбите: Преди започване на избелване, стоматологът извършва оценка на текущото състояние на зъбите, установява причините за оцветяването или появата на петна и определя обхвата на избелването.
 2. Индивидуален план за лечение: На базата на оценката, се създава индивидуален план за избелване, който отчита нуждите и целите на конкретния пациент. Този план може да включва избор на метод на избелване, вид на избелващият агент, брой процедури и др.
 3. Избор на подходящ метод на избелване: В зависимост от състоянието на зъбите и предпочитанията на пациента, се избира подходящият метод за работа - кабинетно избелване на зъбите от стоматолога или избелване на зъбите в домашни условия с индивидуално изготвени силиконови шини и специален комплекти.
 4. Индивидуално определени категории на избелване: В процеса се отчитат индивидуалните особености на зъбите на пациента, като се адаптира интензивността и продължителността на лечението, за да се постигнат най-добрите резултати.
 5. Грижа и поддръжка: След завършване на процедурата се предоставят инструкции за поддръжка и грижа за избелените зъби, както и се уговарят редовни прегледи при стоматолога, за да се поддържат дълготрайните ефекти.

Чрез персонализиран подход може да се осигури  безопасен и ефективен процес, отговарящ на индивидуалните желания и нужди на всеки пациент.

Персонализиран подход според вашите нужди

В Клиника Киряков предлагаме два вида избелване на зъбите: професионално избелване и домашно избелване. 

Кабинетно избелване на зъби

Професионалното избелване на зъби при стоматолог се извършва в самия кабинет и обикновено предлага най-бързи и най-ефективни резултати. При него се използват по-концентрирани избелващи гелове и специална светлина за активиране на процеса. 

Този подход предлага няколко предимства, които го правят популярен избор в много от случаите. 

Някои от основните предимства на професионалното избелване включват:

 • Бързи и ефективни резултати: Професионалните процедури за избелване в кабинета дават много бързи резултати. В повечето случаи, серия от един или няколко сеанса може да доведе до постигане на значително по-ярка усмивка.
 • По-силен избелващ ефект: Професионалните стоматолози използват по-концентрирани избелващи гелове и специализирана техника, която постига по-силен и дълготраен избелващ ефект в сравнение с домашните продукти за избелване.
 • Индивидуално приспособяване: Професионалното избелване в кабинета позволява на стоматолога да персонализира процедурата, за да отговаря на конкретните нужди и желания на всеки пациент. Това може да доведе до по-добри и индивидуализирани резултати.
 • Надзор от обучени професионалисти: Процедурата за избелване в кабинета се извършва под надзора на опитен стоматолог, който гарантира безопасността на процеса и реагира бързо в случай на възникнали проблеми.

Тези предимства правят кабинетното избелване атрактивна и ефективна процедура за постигане на по-бяла и по-ярка усмивка.

Кабинетно избелване на зъби

Домашно избелване на зъби

Има различни видове и методи за домашно избелване. Ние в Клиника Киряков предлагаме домашно избелване със специално изработени шини, тъй като в практиката това се е доказало като отлично работещ протокол. 

Домашното избелване с шини е метод за избелване на зъби, при който можете да използвате специално изработени шини и избелващ гел. 

Тези индивидуално изработени шини се носят удобно в устата и са проектирани да се адаптират към зъбите на пациента за постигане на по-равномерно и ефективно избелване. Те са прозрачни и не създават дискомфорт при говорене.

Процесът на домашното избелване с шини включва следните стъпки:

 • Вземане на отпечатък: Стоматологът взема отпечатък от устата на пациента, за да се изработят индивидуално извити шини, които да бъдат удобни и да прилягат идеално върху зъбите.
 • Изработка на шините: На базата на отпечатъка се изработват персонализирани избелващи шини, които пациентът ще използва за процедурата на избелване.
 • Нанасяне на избелващия гел: Пациентът поставя избелващия гел вътре в шините и слага шините в устата си за определен период от време, според указанията на стоматолога.
 • Носене на шините: Шините с избелващия гел се носят обикновено за няколко часа на ден или през нощта за определен период от време, за да се постигнат няколко тона по-бели зъби.

Важно е да се спазват указанията на стоматолога и правилното използване на шините и избелващия гел, за да се постигнат оптимални и безопасни резултати. 

Избелващите гелове в домашни условия обикновено са по-нежни към зъбите и могат да бъдат лесно интегрирани в ежедневната грижа за устата. Те се препоръчват за чувствителни зъби и венци. 

Има ли странични ефекти

Важно е да се отбележи, че и двата начина за избелването на зъбите се извършват с помощта на специален ген (избелващ агент), който може да предизвика временна чувствителност на зъбите. 

Тази временна чувствителност се повлиява и намалява при използването на паста за зъби за чувствителни зъби. Чувствителността на зъбите не е в следствие на нанесена вреди на емайла на зъбите, тъй като избелващия агент не нарушава емайла. Това е временна чувствителност, която отшумява за няколко дни.  

Независимо какви са целите и подходите, много важно в да се консултирате със своя стоматолог преди да започнете процедура за избелване. Това ще помогне, за да се определи най-подходящият метод за вас и да се гарантира безопасност и ефективност на всеки избран подход.


Често задавани въпроси

Колко дълго трае новият цвят на зъбите? 

Продължителността на ефекта след избелването на зъбите може да варира в зависимост от няколко фактора, включително началния цвят на зъбите, метода на избелване, използваните продукти и грижата след процедурата.
Важно е да се има предвид, че ефектът на избелването на зъбите не е вечен. Зъбите могат да започнат да пожълтяват отново поради фактори като консумация на цветни храни и напитки, тютюнопушене, липса на правилна устна хигиена и други. За да поддържате постигнатите резултати, е важно да се спазват добрите домашни грижи за устата и да се избягват факторите, които могат да допринесат за повторното разпадане на цвета на зъбите. 

Пречи ли наличието на плака и зъбен камък на избелването?

Да, наличието на зъбен камък и плака може да пречи на ефективността на избелващите процедури. Плаката и зъбният камък могат да блокират достъпа на избелващите продукти до повърхността на зъбите, което може да доведе до неравномерно избелване или несъответствие на резултата.

Преди да започнете избелваща процедура или да използвате избелващи продукти, е препоръчително да направите професионално почистване на зъбите си от плака и зъбен камък при зъболекаря.

Има ли забранени храни и напитки след избелване на зъбите?

След избелване на зъбите е добра практика да избягвате определени храни и напитки за запазване на постигнатите резултати и за предотвратяване на повторното потъмняване на зъбите.

Ето някои от храните и напитките, които бихте могли да избягвате след избелване на зъбите:

 • Цветни храни и напитки: Червено вино, кафе, чай, соев сос, газирани напитки и други храни и напитки със силни цветни пигменти могат да предизвикат потъмняване на зъбите. Препоръчително е да ограничите консумацията им след избелване.
 • Лимонов сок: Киселината в лимоновия сок може да повреди емайла на зъбите и да увеличи чувствителността след избелване.
 • Тютюневи продукти: Тютюнопушенето и употребата на тютюневи продукти могат да доведат до бързо пожълтяване на зъбите и да намалят ефекта от избелването. Важно е да се избягва употребата на тютюн след избелване.

Трябва ли да се използват специални пасти за зъби след процедурата?

Употребата на избелваща паста след професионално избелване е въпрос на личен избор и не е задължителна. Важно е да поддържате добра устна хигиена, редовно да почиствате зъбите си, да избягвате цветни храни и напитки и да спазвате инструкциите, които сте получили от зъболекаря си за пост-избелващата грижа. Това може да помогне за запазване на постигнатия бял цвят на зъбите и неговата дълготрайност.

Може ли да се направи избелване при наличие на фасети или коронки на отделни зъби?

Избелването обикновено не действа върху материалите, от които са изработени фасетите или коронките. Поради тази причина, ако имате фасети или коронки на отделни зъби, важно е да се консултирате със зъболекаря си как да процедирате преди да решите да направите избелване на зъбите.