Коригиране на кръстосана захапка

Коригиране на кръстосана захапка в Клиника Киряков

Коригиране на кръстосана захапка в Клиника Киряков

Кръстосаната захапка е често срещан ортодонтски проблем, който може да окаже негативно влияние както на външния вид на пациента, така и на оралното и общото му здраве.

За щастие, съвременните стоматологични технологии са достатъчно напреднали и усъвършенствани и могат да предложат различни методи за ефективно лечение на кръстосана захапка.

Какво представлява кръстосаната захапка

Кръстосаната захапка е форма на неправилна оклузия (неправилно сключване на зъбите). Тя възниква когато един или повече зъби от долната челюст са разположени пред зъбите на горната челюст.

В зависимост от засегната област, кръстосаната захапка може да бъде няколко вида:

  • Предна кръстосана захапка: Това е състояние, при което един или няколко от предните долни зъби се намират пред предните горни зъби. Тъй като засяга предни зъби, този вид кръстосана захапка е най-видима.
  • Задна кръстосана захапка: Това е форма на кръстосана захапка, която засяга зъбите в задната част на устата (предкътниците и кътниците).
  • Едностранна кръстосана захапка: Когато неправилната захапка засяга само едната страна устата, тогава става въпрос за едностранна кръстосана захапка.
  • Двустранна кръстосана захапка: При тази форма на неправилна оклузия, неправилно подредените зъби са от двете страни на зъбните дъги.

Наред с гореизброените видове според засегнатата област,  в зависимост от произхода си този вид неправилна оклузия бива още скелетна, зъбна и смесена.

Диагностика на кръстосана захапка

Диагностицирането на кръстосана захапка в клиника Киряков включва комбинация от дентален преглед, рентгеново изследване, триизмерно сканиране на челюстите с 3D скенер и снемане на дентален отпечатък.

Въз основа на всички получени данни, ние извършваме ортодонтски анализ и съставяме план, който да следваме по време на лечението.

Методи за корекция на кръстосана захапка в Клиника Киряков

В клиника Киряков прилагаме различни ортодонтски методи за коригиране на кръстосана захапка. При избора на лечение взимаме под внимание както вида на захапката според засегната област, така и възрастта и индивидуалните нужди на пациента.

Корекция на кръстосана захапка с брекети

Традиционните брекети са един от най-ефективните методи за лечение на всички форми на неправилна захапка, включително и на кръстосана захапка. Ефективността на брекетите се дължи на факта, че веднъж поставени, те прилагат контролирани сили, за да подредят зъбите в желаната правилна позиция.

В клиника Киряков процесът на лечение на кръстосана захапка с брекети започва с консултация и изготвяне на анализ и план за лечение. Преди началото на лечението отстраняваме всички пародонтални проблеми (ако пациента има такива).

Началото на корекцията на кръстосана захапка започва с почистване и обработка на зъбите, след което брекетите се поставят върху зъбите на пациента и апаратът се коригира.

В някой определени случаи се налага комбиниране на брекети с апарат за разширение на горна челюст (при задна кръстосана захапка), ластици (за изтегляне на предните горни зъби при предна кръстосана захапка) и други ортодонтски апарати за постигане на желания резултат.

Лечение с брекети

Корекция на кръстосана захапка с алайнери Invisalign

Лечението с алайнери Invisalign е един от най-иновативните, съвременни и ефективни ортодонтски методи за корекция на кръстосана захапка. Алайнерите са прозрачни, сменяеми шини, които “работят” по същия начин като брекетите.

Разликите между двата вида ортодонтски апарата са, че алайнерите Invisalign са напълно прозрачни, не се забелязват и могат да се свалят преди хранене.

Процесът по коригиране на захапката в клиника Киряков започва по стандартния начин - с консултация, преглед, 3D сканиране на устната кухина и зъбите на пациента и снемане на дигитален отпечатък за изработване на персонализиран комплект алайнери.

След като се изработи комплекта, той се поставя в устата на пациента. Веднъж поставени в устата на пациента, алайнерите Invisalign упражняват определен натиск върху зъбите, за да ги преместят в правилната позиция.

В някой случаи лечението изисква да се поставят атачмънти (бутони), които да подпомогнат преместването на зъбите в желаната позиция. 

Лечение с алайнери

Процес и резултати

Процесът по корекция на кръстосана захапка може да отнеме от няколко месеца до няколко години в зависимост от вида, тежестта на състоянието, възрастта на пациента и вида ортодонтски метод, който е прилаган.

Що се отнася до резултатите, то ако се следват предписанията на ортодонта и се посещава регулярно ортодонтския кабинет за преглед и регулации на апаратите, корекцията на кръстосана захапка е ефективна и дълготрайна.

При правилно проведено лечение и при спазване на инструкциите на ортодонта, след приключване на лечението, пациентите се радват на здрава, правилна и с подобрена функция захапка.


Често задавани въпроси

Какви са последиците от нелекуваната кръстосана захапка?

Ако не бъде лекувана и коригирана, кръстосаната захапка може да доведе до смущения в дъвченето, лицева асиметрия, болки в челюстите, отчупване на зъб поради постоянната обструкция на зъбите един срещу друг и много други.

Какви са симптомите за кръстосана захапка?

Симптомите за кръстосана захапка най-често включват:

  • Затруднено дъвчене;
  • Болки в челюстите;
  • Изтриване на зъбите;
  • Затруднения в говора.

Освен това, кръстосаната захапка може да повлияе на външния вид на зъбите и дори на лицето (лицева асиметрия при едностранна кръстосана захапка).

Ефективно ли е ортодонтското лечение?

Ортодонтското лечение с брекети и алайнери Invisalign, което прилагаме и в клиника Киряков дава отлични резултати и е препоръчвано в цял свят като изключително ефективно за коригиране на всички видове неправилни захапки.