Лечение на бруксизъм

Лечение на бруксизъм в Клиника Киряков

Лечение на бруксизъм в Клиника Киряков

Бруксизмът е термин в стоматологията, с който се описва неволното скърцане със зъби, особено по време на сън или при силова тренировка. Това се дължи на прекомерна активност на масетерните мускули.

Този проблем може да доведе до изтриване на зъбите, мускулни болки или дори проблеми с челюстната става. 

Какви са видовете бруксизъм

Бруксизмът се определя като дневен, който се свързва със стискане на челюстта при стрес или физическо натоварване и нощен, който се проявява като скърцане със зъби по време на сън.

Ако сутрин усещане напрежение в челюстта или болка или ако партньорът ви е забелязал, че по време на сън скърцате със зъби е добре да посетите стоматолог.

Симптоми и диагностика на бруксизма

Симптомите, които не трябва да неглижираме и е добре да наблюдаваме при бруксизма включват:

 • Болка или чувство на напрежение в челюстта близо до ушите
 • Износване на зъбите, особено в зоната на дъвкателните зъби
 • Чувствителност на зъбите поради увреждане на зъбния емайл
 • Главоболие, особено при събуждане сутрин

Последиците от бруксизма и неговото неглижиране могат да окажат цялостен негативен ефект върху качеството на живот. 

В зависимост от силата и степента, състоянието може да окаже въздействие върху:

 • Ушите, под формата на шум в ушите
 • Лицевия профил от прекомерното стискане на зъби
 • Изражението на лицето - постоянно напрегнато
 • Периодична или постоянна мигрена
 • Поява на множествен кариес
 • Чувствителност на зъбите, поради нарушения емайл

Диагностика на бруксизма

При диагностициране на проблема в Клиника Киряков правим анализ, при който се установяват няколко фактора:

 • Кога се проявява стискането и скърцането със зъби
 • Каква е степента на износване на зъбите
 • Какво е натоварването, което се предава върху челюстната става

Тази диагностика и анализ са от определящо значение за метода на лечение на бруксизма.

За ефективното и дългосрочно лечението на бруксизма е необходимо да се подходи винаги комплексно. 

1-ви етап: Определяне на причините

Чрез серия от тестове, обстоен преглед на челюстния апарат и дискусия с пациента установяваме кога и защо пациента стиска или скърца зъби. 

2-ри етап: Диагностика

След като вече имаме информация за конкретните причини довели до бруксизъм пристъпваме към обсъждане на различните методи за неутрализирането му. 

Едва след като изберем най-правилния и работещ метод в конкретния индивидуален случай, може да се пристъпи към лекуване на последиците от бруксизма, когато те са налице.

3-ти етап: Оценка на последиците от бруксизма

Последиците от бруксизма могат да бъдат от различно естество, но най-често те засягат повърхностите на зъбите. Когато имаме налице изтриване на част от зъбите се пристъпва към цялостна рехабилитация на всички засегнати зъби. В конкретните случаи тя може да бъде направена с различни подходи и методи. 

Тази рехабилитация е единствения начин да бъдат съхранени останалите зъбни структури и да бъде спряна загубата им. Задълбочаването на този проблем може да доведе до естествен процес умъртвяване на всички зъби, което в дългосрочен план, води до загуба и на самите зъби.

Как се лекува бруксизъм

Методите за неутрализиране на бруксизма са различни в зависимост от степента и причината му. 

Основните методи, които имат ефект за намаляване на скърцането стискането на зъби са: 

 • Използване на специална защитна шина или ритейнър по време на сън:  Тези специални шини служат като броня на зъбите и ги предпазват от износване, като същевременно намаляват и натискът върху тях.
 • Упражнения за рехабилитация на челюстта и мускулите: различните физиотерапевтични техники могат да помогнат за намаляване на напрежението в челюстта и мускулите около нея, като отпускат мускулите и релаксират челюстната става.
 • Промяна на навиците и факторите, които могат да допринесат за бруксизма, като например стрес и психическо напрежение. Когато причина за бруксизъм е стрес може да се препоръча посещение на психолог, който да окаже подкрепа и да даде съвети за намаляване на напрежението.
 • Ботокс: Един от методите за релаксиране на челюстта е поставянето на ботокс в зоната масетерите мускули. Ботоксът макар и временно , ще намали активността на мускулите, което ще намали или неутрализира скърцането на зъбите..
 • Корекция на неправилна захапка: Понякога причината за бруксизма е неправилната захапка. В този случай лечението е съсредоточено в корекция на захапката, което се извършва от специалист ортодонт, като правилно проведено, лечението напълно премахва бруксизма за цял живот.

Един от най-често срещаните методи за намаляване на ефектите от бруксизма са специално изработени индивидуални шини. 

Шината се изработва от специализирана пластмаса и нейната задача е да държи зъбите в горната и долната челюст на разстояние. Тя се поставя на горна или долна челюст, като покрива всички зъби. Така те не могат да осъществяват директен контакт едни с други, което от своя страна предотвратява допълнителното износване на зъбни тъкани.

Шината променя позицията на челюстта, а от там и на захапката. Това намалява мускулния тонус в челюстния апарат и в някои случаи може да доведе до прекратяване на патологичния рефлекс.

Изработване на шини за бруксизъм


Често задавани въпроси

Какво е бруксизъм?

Бруксизъм е състояние, при което се случва неволно стискане или скърцане със зъби, често по време на сън. Той може да причини зъбна ерозия, болки в челюстта и главоболие.

Какви могат да са причините за стискане и скърцане със зъби?

Стискането и скърцането със зъби може да бъде причинено от стрес, тревожност, абнормална захапка, някои заболявания като Паркинсон или Болест на Хънтингтън, неправилно подравнени зъби или някои медикаменти. То често е съпроводено от напрежение в дъвкателните мускули на долната челюст.  

Колко хора страдат от бруксизъм? 

По световни оценки, бруксизъм засяга около 8% до 31% от населението. Различията в процентите се дължат на различията в дефинирането и диагностицирането на състоянието в различните проучвания.