Почистване на зъбен камък

Почистване на зъбен камък в Клиника Киряков

Почистване на зъбен камък в Клиника Киряков

Зъбният камък представлява натрупвания, които се образуват по емайла на зъбите поради недобре почистени остатъци от различни елементи в храните и напитките. 

Освен от различни храни и напитки, това, което води до образуването на зъбен камък, е използването на различни средства за пушене. 

Когато зъбите не се почистват ефективно, тези отлагания се минерализират и се превръщат в зъбен камък. Лошата устна хигиена, неправилното миене на зъби и консумацията на храни с високо съдържание на захар могат да ускорят образуването на зъбен камък. Той може да се натрупва какво във видимата част на зъбите ни така и в границата между зъбите и венеца, която остава скрита.

Натрупването на зъбен камък е първият сигнал, че зъбите се нуждаят от специализирана грижа и неглижирането на този проблем предизвиква различни проблеми. 

Натрупването на зъбен камък може да доведе до възпаление на венците, зъбен кариес, лош дъх и развитие на пародонтит. 

Какво представлява почистването на зъбен камък?

Почистването на зъбния камък е процедура, която се извършва от специалист зъболекар. 

Процедурата се извършва с помощта на специализирана апаратура, която има възможност да отстрани натрупвания от камък и плака от повърхността на зъбите. 

Да се почиства зъбният камък е важно за поддържането на устното здраве и предотвратяване на развитието на кариес, отдръпването на венците и развитието на пародонтит. 

Колко често се препоръчва чистенето на зъбен камък?

Натрупването на зъбен камък при всеки човек  е различно. 

При някои хора се наблюдава по-бързо натрупване на зъбен камък дори в случаи на добра устна хигиена. При други може да се наблюдава по-бавно натрупване въпреки изразената употреба на тютюневи изделия и употребата на храни, които предизвикват натрупване на плака и отлагания по зъбите. 

Това е и причината да се препоръчват редовни профилактични прегледи, тъй като често се наблюдава натрупване на зъбен камък под венеца, който остава скрит. 

Съвременните препоръки са да се извършват редовни профилактични прегледи и проверка за натрупан зъбен камък на всеки 6 месеца. 

Пациенти, при които се наблюдава по-бързо образуване на зъбен камък и риск от пародонтални заболявания трябва да извършват професионално почистване на зъбите и орална хигиена на всеки 3 месеца. 

Редовните посещения при зъболекаря за профилактични прегледи и почистване на зъбните повърхности помагат за запазване на устното здраве и предотвратяване на сериозни проблеми. 

Почистване на зъбен камък в Клиника Киряков

Нашата дългогодишна практика ни показва, че за всяко дългосрочно и качествено лечение е нужна добра хигиена на устната кухина. Ето защо всяко лечение в Клиника Киряков започва след почистване на зъбен камък

Ние подхождаме индивидуално, но и спрямо стриктно изграден протокол на работа, който обхваща няколко основни етапа:

Етап 1: Обстоен преглед 

Първо извършваме обстоен професионален преглед на зъбите и венците.

Целта е да направим оценка на общото състояние на зъбната повърхност.  

Етап 2: Попълване на перио карта

Перио картата (или така наречената периодонтална карта) измерва парадонталния статус на пациента. 

В нея се отбелязват фактори като дълбочината на джобовете в шест точки около всеки зъб, кървене на венците,натрупана плака и рецесии около зъбите.

Това измерване се прави на абсолютно всеки зъб.

Етап 3: Отстраняване на плака и зъбен камък

След обстойния преглед се преминава към отстраняване на натрупванията с ултразвуков апарат за почистване на зъбен камък. 

С този апарат се обхождат всички места , на които се е натрупал зъбен камък, като това може да включва и повърхността на зъба, която е скрита под венеца. 

Процедурата е безболезнена и не е нужно поставянето на упойка по време на нито един от нейните етапи.

Етап 4: Полиране на зъбите

След като са отстранени всички следи от зъбен камък по повърхността на зъбите, ние в Клиника Киряков полираме зъбите с Airflow, както и гумички за полиране на зъби. Това е допълнителна  процедурата по почистване на зъбен камък, която ние сме добавили безплатно, тъй като сме приели, че тя е част от професионалното зъбно почистване.

Процедурата с Airflow е много приятна и безболезнена и представлява премахването на плака и натрупвания в труднодостъпни  места на зъбите, което позволява достигане до естествения им цвят и премахване на малки зъбни петънца от кафе и червено вино. След процедура с Airflow и тяхното полиране зъбите стават по-гладки, по-бели и чисти.

След  професионалното отстраняване на зъбния камък, зъбите се усещат по-чисти и по-гладки, а дъхът и усмивката са по-свежи и сияйни.

Етап 5: Съвети и препоръки за поддържане на резултатите

В края на процедурата всеки пациент получава кратко обучение и препоръки как да поддържа доброто здраве на своите зъби. 

Нашата дългогодишна практика показва, че не само децата но и възрастните не винаги използват правилната техника за почистване на своите зъби. 

Освен правилни подходи за четкане на зъбите, ние в Клиника Киряков информираме нашите пациенти какви са последиците от ненавременното почистване на зъбния камък. Макар да звучи като нещо не толкова опасно, натрупването на зъбен камък крие своите рискове и може да доведе до сериозно последици в дългосрочен план.


Често задавани въпроси

Истина ли е, че почистването на зъбен камък води до по-бързото му натрупване след това?

Регулярното и навременно почистване на зъбен камък не води до по-бързото му натрупване, напротив. Отстраняването на минерализираните натрупвания (зъбен камък) гарантира по-здраво прикрепване на венеца към зъбите, което от своя страна води до намаляване риска от развитие на по-сложни дентални проблеми като пародонтит и други заболявания.

Как зъбният камък може да се намали в домашни условия?

Почистването на зъбите от натрупания зъбен камък по тях е трудно, да не кажем невъзможно да бъде извършено в домашни условия, тъй като за пълното му и правилно отстраняване са необходими специализирани инструменти, които се използват единствено в стоматологичните кабинети. 

Има ли начин, по който пациентите трябва да се подготвят за процедурата? 

Преди процедурата не се налага специална подготовка, но е силно препоръчително след нея пациентите да спазват добра устна хигиена, като мият зъбите си два пъти на ден (сутрин и вечер), използват вода за уста и конец за зъби. 

От клиника Киряков съветваме да се пристъпва към използването на конец за зъби само след консултация със стоматолог, който да разясни на пациентите как правилно да го използват.

Има ли специализирани продукти за превенция на зъбната плака?

За превенция на зъбната плака от клиника Киряков препоръчваме на нашите пациенти да използват електрическа четка за зъби, вода за уста, конец за зъби и най-важното - да не пропускат посещенията в стоматологичен кабинет за отстраняване на плаката и зъбния камък на всеки 3-4 или 6 месеца.