Професионално дълбоко почистване на зъби

Професионално дълбоко почистване на зъби

Професионално дълбоко почистване на зъби

Дълбокото почистване на зъби е високоспециализирана процедура, която изпълняваме при дълбоки джобове или напреднала пародонтоза

Правилното изпълнение е от ключово значение както за здравето на зъбите и венците, така и за красивата усмивка на всеки от нас.

Какво представлява дълбокото почистване на зъби

Това е стоматологична процедура, която се извършва единствено от дентални лекари в зъболекарски кабинет. 

При дълбокото професионално почистване стоматологът премахва плаката и зъбния камък, натрупани върху зъбите и под венеца, но също така и в дълбочина под линията на венците.

Обикновено този вид почистване се предприема в случаите, в които пациентът страда от по-сериозни заболявания като пародонтоза, кървене, дълбоки джобове на венците и други.

Дълбоко почистване на зъби в Клиника Киряков

Клиника Киряков предлага професионално почистване на зъби с модерна апаратура.

Нашите дентални специалисти са с голям опит и прилагат най-новите техники, за да осигурят максимален комфорт на пациента и да гарантират ефективност и високо качество на процедурата.

Процес и стъпки

Процедурата по почистването на зъбите в клиника Киряков включва няколко основни стъпки, които ще разгледаме по-долу.

Стъпка 1: Дентален преглед

Преди началото на професионалното почистване, стоматологът извършва обстоен преглед на устната кухина, за да оцени реалното състояние на венците и зъбите.

Прегледът включва и изготвяне на пародонтална карта, която измерва няколко показателя на венците.

Това са:

 • Дълбочина на джобовете на венците;
 • Кървене на венците;
 • Наличие на плака;
 • Рецесии и други.

Стъпка 2: Отстраняване на плаката и на зъбния камък

По време на тази стъпка зъболекарят използва специални ултразвукови инструменти и ръчни скалери, за да отстрани плаката и зъбния камък.

След като зъбите са почистени ако е необходимо се извършва второ почиствсне за да може прецизно да се премахнат всички налични парчета от зъбен камък дълбоко под венеца,  между зъбите и на труднодостъпните места.

Цели и резултати от дълбокото почистване

Основните цели на процедурата професионално почистване на зъбен камък и плака от зъбите са доста, но основните сред тях са няколко.

Те са:

 • Превенция на сериозни заболявания: професионално почистване на зъбите може да предотврати появата на сериозни орални проблеми като възпаление на венците, развитие на кариеси, пародонтит и други.
 • Предотвратяване на лошия дъх: Натрупването на зъбен камък и плака води до появата на лош дъх в устата. Професионалното почистване на зъбите помага за премахване на вредните микроби и микроорганизми, които са сред виновниците за появата на халитоза (лош дъх).
 • Намален разход за стоматологични грижи: Професионалното почистване в зъболекарски кабинет предпазва от появата на сериозни проблеми, които изискват специализирано лечение. А това спестява не само много време на пациента, но и немалко грижи, а и пари в дългосрочен план.

Що се отнася до резултатите от дълбокото почистване на зъби, то след извършване на процедурата пациентите се радват както на по-здрави зъби и венци, така и на свеж дъх и блестяща усмивка.

Защо да ни се доверите

В дентална клиника Киряков разполагаме с модерна техника и оборудване, което ни позволява да извършваме дълбоко почистване на зъби на високо професионално ниво.

При всяка процедура по професионално почистване на зъбите ние подхождаме с голямо внимание и грижа и гарантираме както безболезнено почистване на зъбния камък и плаката, така и приятна атмосфера и комфорт на нашите пациенти.

От клиника Киряков знаем, колкото ценно е времето на нашите пациенти, затова предлагаме гъвкави възможности за записване за професионално почистване на зъби в удобни за пациента ден и час.


Често задавани въпроси

Колко време отнема дълбокото професионално почистване на зъби?

Трудно е да се определени точна времева рамка, защото тя зависи както от сериозността на проблема, така и от индивидуалните нужди на пациента. Но все пак можем да кажем, че професионалното почистване за зъби в клиника Киряков е с продължителност около един час.

Как да разбера, че се нуждая от дълбоко почистване на зъби?

Ако по време на профилактичния преглед се установи, че пациента има натрупване на бактерии под линията на венците или загуба на костна маса, това е ясен сигнал, че дълбокото професионално почистване е наложително.

Ако не бъде извършено, това може да доведе до бърза прогресия на пародонтоза, а тя от своя страна води до загуба на зъби, загуба на костна маса и много други опасни инфекции.

Други признаци, които показват, че пациента има нужда от дълбоко почистване на зъбите включват: 

 • Кървене на венците;
 • Отдръпване на венците;
 • Лош дъх;
 • Разклащане на зъбите;
 • Болка при дъвчене;
 • Увеличена чувствителност на зъбите и други.

Ако пациент има някой от горе изброените признаци, от клиника Киряков съветваме да се свърже със зъболекаря си и да си запише час за професионално дълбоко почистване на зъби.

Може ли да се предотврати необходимостта от дълбоко почистване?

За да не се налага да се прибягва до дълбоко почистване е важно пациентът да посещава стоматологичния кабинет на всеки 6 месеца за регулярно почистване на плака и зъбен камък.

Освен това е изключително важно да се поддържа добра орална хигиена, която включва поне два пъти на ден миене на зъбите с подходяща паста за зъби и четка и редовно използване на вода за уста.

Препоръчително е също така почистване с конец за зъби, но само след предварителна консултация със зъболекар.