Поставяне на зъбен мост в Клиника Киряков

Поставяне на зъбен мост в Клиника Киряков

Поставяне на зъбен мост в Клиника Киряков

Когато сте загубили един или няколко съседни зъба, това нарушава както естетическия вид на усмивката, така и дъвкателната функция. 

Един от начините на решение на този проблем и възстановяване на нормалната функция на зъбите е зъбният мост.  

Какво представляват зъбните мостове

Зъбният мост представлява конструкция, чиято цел е да възстанови правилната дъвкателна функция и да запълни липсващото междузъбно пространство, което се е образувала при загубата на един или повече зъби.

Основната задача на зъбните мостове е възстановяването и поддържането на правилна захапка. Това може да доведе до проблеми с храносмилателната система, дисфункция на челюстта, говорни проблеми и дори прорастване на насрещни зъби.

Зъбния мост представлява зъбен сегмент, който се изработва от зъботехническа лаборатория и обхваща както липсващите зъби, така и двата съседни зъба. 

За изработването му е нужно да се изработи индивидуален моделаж, който да бъде тестван в устата на пациента, за да могат да бъдат оценени неговите функционални показатели.  След като това бъде одобрено, се преминава към естетичния вид на зъбния мост.

За какво се използват мостовете за зъби

При липса на зъби, особено когато става въпрос за повече от един съседен зъб, се получава затруднение при дъвчене на различни видове храни. По-твърдите храни нараняват венеца на мястото на липсващия зъб, което може да се окаже причина за стопяване на челюстната кост в тази област. 

При сравнително по-меки храни, които имат нужда от повече сдъвкване, липсващите зъби не успяват да ги смелят добре и така те се поглъщат на по-големи парчета, което затруднява храносмилателната система. 

Във всички тези случаи, човек инстинктивно започва да дъвче на страната, в  чиято зъбна редица не липсват зъби. Това, от своя страна, води до натрупване на зъбен камък върху зъбите, които са съседни на липсващите. 

Когато имаме липсващи зъби, особено във фронталната част на нашата усмивка, изговарянето на определени звуци може да бъде затруднено. Това води до появата на говорен дефект като така нареченото чъчкане или шъшкане

Във случаите, в които сте загубили един или няколко зъба и не сте ги заменили своевременно със зъбен мост или имплант, се появява прорастване на насрещните зъби. 

Това представлява естествено удължаване на зъбите, които са насрещни. Ако липсват зъби в горната челюст и не се постави зъбен мост, долните зъби, които вече нямат контакт с насрещни зъби, започват постепенно да прорастват, тъй като нямат твърда опора, върху която да се опрат. 

Всички тези проблеми намират своето решение чрез поставяне на зъбна конструкция, която да запълни празното място, което се е образувало от изгубения зъб. 

Видове и специфики на зъбния мост

Избирането на правилния материал, от който да бъде изработен моста и правилната цветова тоналност е в основата на естествения изглед на зъбния мост. 

За изработване на зъбни мостове се използват различни материали, всеки от които има своите предимства.

Видове зъбни мостове , който ние в Клиника Киряков предлагаме, са:

  • Циркониев мост;
  • Металокерамичен мост;
  • Керамичен мост.

Когато съветваме нашите пациенти в Клиника Киряков, винаги се ръководим от максимално естествения изглед на добавъчните конструкции. Наша основна цел е тези допълнително поставени конструкции да не могат да бъдат различими от естествените съседни зъби. 

Предимства на зъбния мост

Сред предимствата на зъбните мостове са тяхната дълготрайност, добър естетичен вид и възможността за възстановяване на липсващи зъби бързо и без хирургична намеса.

Пациентите изпитват незабавно подобрение в усещанията при хранене и говорене след успешно поставен зъбен мост.

Недостатъците на зъбния мост са свързани с необходимостта от изпиляване на здравите съседни зъби

За да може да бъде поставен зъбен мост е нужно да бъдат изпилени двата съседни зъба, които граничат с липсващия зъб. Това нарушава тяхната цялост и е предпоставка за намаляване на техния живот. 

Водени от принципите на съвременната стоматология в клиника Киряков не жертваме два здрави зъба, за да възстановим един

Ето защо съветваме нашите пациенти, че зъбният мост е добро решение само в случаите, когато не е възможно поставянето на имплант за заместване на липсващ зъб.

Зъбни импланти

Поставяне на зъбен мост в Клиника Киряков: процес и стъпки

В случаите когато е необходимо поставянето на зъбен мост, ще бъде направен подробен анализ на всички алтернативи и възможности свързани с вида на моста и материала, от който да бъде изработен. 

  • Първо се провежда консултация, на която ще изслушаме вашите нужди и ще извършим необходимия прегледа и анализ.
  • След това се изработва индивидуален план за лечение, съобразен с нуждите, състоянието и предпочитанията на всеки пациент.
  • Процесът започва с вземане на отпечатък, като ще бъдете информирани за всяка стъпка. За да се вземе максимално детайлен отпечатък и в последствие зъботехническата лаборатория да може да изработи „точния зъбен мост“ ние в Клиника Киряков използваме цветен интраорален скенер 3Shape. Той снема дигитален и прецизен 3Д модел на вашите зъби в реално време като пресъздава напълно точно и естествения цвят на зъбите.
  • Зъбният мост се изработва от зъботехническа лаборатория по точно определен протокол и индивидуален отпечатък за всеки пациент. Само детайлно снетия индивидуален отпечатък, стриктно спазения протокол за изработка и последващия прецизен  монтаж, могат да бъдат гаранция добре свършена работа и дългогодишен живот на поставения мост.
  • Поставянето на зъбен мост е съпроводено с изпиляване на зъбите в съседство. За да бъде това максимално щадящо и отнетата зъбна тъкан на естествените зъби да бъде максимално малка, нашите специалисти използват специални увеличителни лупи и микроскоп, които десетократно увеличават образа. Това гарантира максимално малка загуба на здрава зъбна тъкан и прецизно прилепване на изработения мост.

В Клиника Киряков всяко лечение е съпроводено със снимков материал, който ни помага да проследяваме във времето проведеното лечение.


Често задавани въпроси

Болезнено ли е поставянето на зъбен мост?

Поставянето на зъбен мост обикновено не е болезнено, тъй като се извършва след анестезия (поставяне на упойка в зоната , в която ще се поставя зъбния мост). 

Въпреки това пациенти със силно чувствителни зъби,могат да има леко неудобство или чувствителност след процедурата, което обаче обикновено отслабва за един-два часа.

Колко време отнема цялата процедура?

Времето, необходимо за процедурата по поставяне на зъбен мост, може да варира в зависимост от конкретния случай. Обикновено процедурата изисква няколко посещения при зъболекаря. 

Първоначално ще се извърши подготовка на зъбите за поставяне на мост и ще се вземе отпечатък. След това мостът ще бъде изработен в зъботехническа лаборатория. След като всичко е подготвено, самото поставяне на моста обикновено е бърза процедура, която отнема около 30 минути. 

Колко време издържа зъбният мост и материалът за изработка има ли значение? 

Издръжливостта на зъбния мост може да варира в зависимост от различните фактори. Обикновено зъбните мостове могат да издържат години, а в някои случаи дори десетилетия, при условие че се поддържат правилно и се спазват указанията на зъболекаря. 

Различни ли са цените на мостове от различни материали?

Цените на зъбните мостове могат да варират в зависимост от материалите, използвани за тяхната изработка.

Освен материала от значение е също така и броят на зъбите, които трябва да бъдат заместени. За да получите точна ценова оценка за поставяне на зъбен мост от определения материал, най-добре е да се консултирате с вашия зъболекар. Той може да ви предостави подробна информация относно различните материали, които са подходящи в конкретния случай и да ви даде ясно представяне за цените и разходите, свързани с изработката и поставянето на зъбния мост спрямо вашите индивидуални нужди.

Как се прави изборът между мост, протеза и имплант?

Изборът между зъбен мост, протеза и имплант обикновено зависи от няколко фактора, включително здравословното състояние на устата ви, броя на липсващите зъби, естетичните предпочитания и бюджета, който сте готови да отделите за лечението. 

За да вземете оптимално решение е важно да се консултирате със зъболекар или периодонтолог. Те могат да оценят вашето състояние и да ви предложат най-подходящата опция за вас, като вземат предвид вашите нужди, предпочитания и бюджет.

Добро решение ли е мостът за предни зъби?

Това зависи изцяло от конкретния случай и е важно да се имат предвид някои фактори преди да вземете решение.