Лечение с брекети

Лечение с брекети

Лечение с брекети

Лечението с брекети представлява ефективен метод за корекция на неправилното подреждане на зъбите.

Като част от сферата на ортодонтията, брекетите за зъби могат да подобрят както вида на усмивката, така и функцията и здравето на зъбите. 

Кога се налага лечение с брекети

Лечение с брекети се налага когато има нужда от коригиране на един или повече от следните проблеми: 

 • Тесни челюсти
 • Криви зъби
 • Ретинирани зъби (зъби в костта)
 • Прекалено голямо разстояние между зъбите
 • Неправилна захапка, включително кръстосана, обратна и дълбока захапка.

Колкото по-рано след установяването на проблема започне лечението, толкова по-бързи и лесни са резултатите от него.

Цели и резултати на ортодонтското лечение с брекети                                                                 

Целта на лечението с брекети е да се подобри функцията на зъбите и външния вид на усмивката на пациента. Освен красиво подредените зъби, правилната захапка е от изключително значение за дългосрочното функциониране на зъбите. 

Когато захапката е неправилна, някои от зъбите страдат и след време се появяват различни проблеми и усложнения, като може да се стигне дори до загуба на зъб

Резултатите от тези усилия обикновено водят до значително подобрение на качеството на живот на пациентите.

Предимства на брекетите за зъби

Предимствата на лечението с брекети са многобройни, включително:

 • Подобрен външен вид
 • По-лесно почистване на зъбите поради подобреното им подреждане;
 • Натрупване на по-малко количество плака, зъбен камък и поява на кариеси
 • Предотвратяване на възможни здравословни проблеми свързани с лошата захапка
 • Правилен говор
 • Предпазване на зъбите от счупване и травми

Брекетите са фиксирани (залепени) за самата повърхност на зъбите и не могат да се свалят от пациента по време на ортодонтското лечение. Поради тази причина лечението зависи в по-голяма степен от лекаря. 

Съдействието на пациента обаче е неизменна част от процеса и без него няма как да се проведе ефективно ортодонтско лечение.

Видовете ортодонтско лечение с брекети

В зависимост от преценката на лекаря могат да се използват различни видове брекети. 

Екипът на Дентална клиника Киряков разчита на две от най-качествените и ефективни решения - метални и сапфирени брекети. 

Метални брекети 

Това са традиционните брекети, които се поставят на повърхността на зъбите. Те са изключително ефективни за корекция на различни ортодонтски проблеми. 

Металните брекети могат да бъдат най-икономичният вариант и въпреки че са по-забележими в сравнение с други видове, те са най-ефективни и прецизни.

Метални брекети

Сапфирени брекети

Те представляват по-естетичен вариант, благодарение на прозрачния цвят, като по този начин брекетите са почти незабележими на зъбите. Сапфирените брекети са предпочитани от възрастни и младежи, които търсят по-дискретен вариант на ортодонтско лечение.

Металните и сапфирените (керамични) брекети могат да се лигират с цветни лигатури и по този начин може да бъдат цветни по желание на пациента.

Сапфирени брекети

Как протича лечението с брекети

Лечението с брекети преминава през няколко важни етапа, с които можете да се запознаете в следващите редове. 

Етап 1: Ортодонтски анализ и план за лечение

Стартирането на ортодонтското лечение с брекети започва с ортодонтски анализ, при който се правят рентгенови снимки, фотографски снимки и се прави дигитален отпечатък на зъбите. 

С тези данни, докторът прави подробена диагноза и план на лечение спрямо индивидуалните характеристика на всеки пациент.

Следва дискусия с пациента относно плана на лечение, продължителността му и цената.

Етап 2: Поставяне на брекетите

Следващото посещение е за поставяне на брекети в устата. 

Това е безболезнена процедура, при която се прави почистване на зъбите и се обработват по специален начин, за да може брекетът да се залепи правилно на всеки зъб.

Етап 3: Проследяване и корекции

Важно е да се отбележи, че е необходимо регулярно посещение при ортодонта по време на лечението с брекети, за да се следи напредъкът и да се правят необходимите корекции. 

След като поставянето на брекетите е завършено, пациентите трябва да спазват добра хигиена, за да поддържат здравето на зъбите и венците по време на лечението.

Пациентите следва да са запознати, че лечението с брекети е бавен процес, изискващ по-продължителен срок. Ако дефектите са само козметични, лечението протича от няколко месеца до година. Ако има проблем със захапката, лечението продължава около две години.

Етап 4: Сваляне на брекетите и ретенционен период

След приключване на лечението с брекети се пристъпва към поетапното сваляне. 

Първо се свалят задните брекети, а след това и предните. Поставят се фиксирани и подвижни ретайнери, които са част от от процеса след лечението наречен ретенционен период

Този период е също толкова важен, колкото и самото лечение. Това е така, защото зъбите след ортодонтско лечение са подвижни и за да постигнем трайни резултати, трябва да спазваме стриктно инструкциите за ретенция. 

Най-важният ретенционен период е първите 6 месеца до 2 години. 

Има ли възрастови изисквания и ограничения

Възрастови ограничения за поставянето на брекети няма. Важно е зъбите в устата да са здрави и да няма налични пародонтални заболявания. 

Колкото по-рано се проведе ортодонтското лечение, толкова по-ефективно може да бъде то. 

Когато лечението се провежда на възрастни пациенти, ортодонтът не може да се възползва от растежа на челюстите. Именно за това е добре ако пациентът има нужда от ортодонтско лечение, то да се проведе в детска възраст.

Лечението с брекети предлага значителни предимства като подобряване на външния вид и функцията на зъбите. С правилна грижа и поддръжка, резултатите могат да постигнат значителна разлика в усмивката и самочувствието на пациента.


Често задавани въпроси

Какво трябва да се направи преди ортодонтското лечение? 

Преди стартиране на ортодонтското лечение трябва зъбите да бъдат здрави, без налични кариеси и зъбен камък. За да стартира ортодонтското лечение се правят задълбочени измервания, като за целта са необходими панорамна снимка и телерентгенография, както и дигитален отпечатък на зъбите и фотографски снимки.

Какви аксесоари се използват за почистване на брекетите?

Почистването на брекетите е от съществено значение за запазване на здрави зъби след ортодонтското лечение. Необходимо е старателно отстраняване на хранителните остатъци между брекетите и в зоната между венеца и брекета. За целта, след почистването на зъбите с четка и паста, могат да се използват зъбен душ, конец за зъби и вода за уста, за да се постигне максимален резултат.

Брекетите пречат ли на говора?

Брекетите не пречат на говора, тъй като те са по външната повърхност на зъбите, която зона не е засегната от артикулацията на звуците. Обикновено процесът на ортодонтското лечение и разместването на зъбите и захапката могат да повлияят на говора, но това е само временен етап от лечението.

Има ли забранени храни при носене на брекети?

Твърдите, лепкави и трудни за отхапване храни не се препоръчват по време на лечение с брекети, тъй като може да се разлепи брекет.

Кога брекетите могат да се заменят с алайнери?

Всеки случай е индивидуален, но с напредването на иновациите при лечението с алайнери, почти всички случаи могат да се коригират и с брекети и с алайнери, което е въпрос на избор на самия пациент.