Домашно избелване на зъби

Домашно избелване на зъби

Домашно избелване на зъби

През последните години един от препоръчваните и предпочитани методи за избелване на зъбите е домашното избелване. И за това си има основателна причина. 

Тази дентална козметична процедура е не само по-щадяща, но понякога е и по-ефективна в сравнение с избелването на зъбите в кабинет.

Блестяща усмивка от комфорта на дома

И професионалното, и домашното избелване на зъбите представляват извличане на оцветяващи агенти от зъбната тъкан, при което се отстраняват петна и пожълтявания по зъбния емайл. И при двата вида се използва избелващ агент, който се активира, разширява порите на емайла на зъбите и извлича оцветяването.

Но това, което отличава домашното избелване на зъби и го прави предпочитано и от стоматолози, и от пациенти, са немалкото му предимства. 

На първо място този вид избелване е с по-ниска концентрация на избелващ агент, което прави процедурата много по-нежна, щадяща и безболезнена.

На второ място е по-ниската цена, на която се предлага услугата.

Накрая, но не и по значение, е че няма нищо по-комфортно и приятно от това да се насладиш на блестяща бяла усмивка от комфорта на дома си.

Технологии и процедури

В денталната практика се прилагат различни методи за домашно избелване на зъби, но от клиника Киряков препоръчваме избелване на зъби в домашни условия с шини.

Причината е, че този метод дава отлични резултати и осигурява на пациентите изключително голям комфорт и удобство. 

Домашно избелване на зъби - стъпка по стъпка

Процедурата избелване на зъбите в домашните условия, която от клиника Киряков предлагаме, протича в няколко основни стъпки.

Стъпка 1: Консултация и оценка на състоянието на зъбите

Както и при професионалното избелване в кабинет, така и при домашното избелване, първата стъпка е посещение на клиника Киряков и консултация със стоматолог.

По време на консултацията денталният лекар извършва преглед и изготвя оценка на състоянието на зъбите.

Това е и времето, в което стоматологът преценява дали домашния метод е подходящ за индивидуалните нужди на пациента и определя вида на избелващият агент, който да бъде приложен по време на избелването.

Стъпка 2:  Вземане на дентален отпечатък

След изготвената оценка на състоянието на зъбите и след като стоматологът се е уверил, че домашното избелване е подходящо за пациента, той взема дигитален отпечатък от горната и долната редица зъби на пациента.

Отпечатъците са необходими, за да се изработят индивидуални силиконови шини, които да прилягат удобно в устата на пациента и той да се чувства комфортно, докато ги носи.

Стъпка 3: Изработка на силиконовите шини

На базата на взетите отпечатъци се изработват индивидуалните шини, които пациентът трябва да носи по време на домашното избелване на зъбите.

Стъпка 4: Нанасяне на избелващия агент

След като шините са изработени, вътре във всяко тяхно зъбче се поставя от избелващия гел и пациентът поставя шините в устата си.

Стъпка 5: Носене на шините за домашно избелване на зъбите

В зависимост от избелващия гел, който се използва, шините се носят през нощта в продължение на няколко дни. Обикновено времето, което отнема домашното избелване е между 7 и 10 дни.

Подготовка и възстановяване

Подготовката преди домашното избелване на зъби е идентична с подготовката при професионалното избелване. Тя включва почистване на зъбите от плака и зъбен камък и премахване на кариеси, ако има такива. 

Почистването на зъбите е необходимо, тъй като ако имат плака, зъбен камък или кариеси, избелващият гел трудно би проникнал в емайла на зъбите и това ще му попречи да избели зъбите така, както се очаква.

При избелването в домашни условия не се налага възстановяване, тъй като процедурата е напълно безболезнена и не причинява никакъв дискомфорт на пациента.

Това, което от клиника Киряков препоръчваме на всички наши пациенти е да поддържат добра орална хигиена и да избягват тютюнопушенето и консумацията на напитки и храни като червено вино, лютеница, кафе и други, които могат да оцветят зъбния емайл.


Често задавани въпроси

Колко време може да се запази резулалът от домашното избелване на зъби?

Факторите, които оказват влияние върху резултата не са никак малко. На първо място поддържането на бели зъби зависи от начина на живот на пациента. 

Освен това е важно дали пациентът следва стриктно препоръките на стоматолога и дали посещава регулярно кабинета му. И накрая, но не и по значение, запазването на резултата зависи от индивидуалните характеристики на зъбите на всеки пациент.

И все пак, практиката ни в клиника Киряков показва, че обикновено резултатът от избелването на зъби в домашни условия трае около 2-3 години. 

Какви са предимствата на домашното избелване на зъбите?

Избелването в домашни условия е напълно безболезнена и безвредна и дълготрайна процедура, която може да се прилага и при пациенти с чувствителни зъби и венци. 

При нея зъбите не се пилят, нито се извършват други интервенции, освен почистването на плаката и зъбния камък, за да се подготви зъбния емайл за нанасяне на гела. 

Освен това, концентрацията на избелващия агент при домашното избелване е по-ниска, което прави процедурата много нежна и щадяща.

Добавяме към предимствата и че носенето на шини не е постоянно и че избелването се извършва в комфорта на дома и става ясно защо и от клиника Киряков препоръчваме този метод за избелване на зъбите на нашите пациенти.

Как да поддържаме зъбите си след домашно избелване?

Не е необходима специална поддръжка на зъбите след избелване в домашни условия. Достатъчно е да се поддържа добра орална хигиена, зъбите да се мият с подходящата паста и четка за зъби и да се избягва консумацията на силно оцветени храни и напитки.