Професионално избелване на зъби в кабинет

Професионално избелване на зъби в кабинет на Клиника Киряков

Професионално избелване на зъби в кабинет на Клиника Киряков

Красивата и сияйна усмивка е изключително важна както за самочувствието, така и за комфорта по време на ежедневната комуникация с колеги, приятели и непознати.

Ако и вие искате да изравните цвета на зъбите си и да възвърнете естествената им белота, един от най-добрите начини да го направите е като се доверите на услугите на клиника Киряков за домашно и професионално избелване на зъбите.

Професионални услуги за красиви и бели зъби

Професионалното избелване на зъби в кабинет е една от най-популярните козметични стоматологични процедури не само у нас, но и в света.

В своята същност процесът по избелване на зъбите представлява дълбоко химично почистване. Той включва поставяне на избелващ агент  върху зъбите, който се активира чрез различни методи - с лазер, светлина или друго.

Активираният избелващ гел разширява порите на емайла на зъбите и извлича натрупаните оцветявания по него.

Технологии и процедури за избелване на зъбите

В модерната дентална медицина се използват различни технологии и процедури за избелване на зъбите. 

Най-популярните сред тях са кабинетно избелване с лазер и светлина с висок интензитет (LED, UV или друг вид) и домашно избелване на зъби - процедура, препоръчвана и от клиника Киряков.

Професионално избелване на зъби в кабинет - стъпка по стъпка

Процедурата по избелване на зъби в клиника Киряков протича в няколко основни стъпки, с които ще ви запознаем сега.

Стъпка 1: Консултация и оценка на състоянието на зъбите

Преди началото на процедурата по избелване, стоматологът провежда консултация, по време на която извършва преглед и оценка на текущото състояние на зъбите на пациента.

Оценката е много важна, тъй чрез нея денталния лекар може да установи причините за оцветяването и да прецени дали кабинетното избелване е подходящо за пациента.

Стъпка 2: Изготвяне на индивидуален план за лечение

Въз основа на извършената оценка, стоматологът изготвя индивидуален план, който да отговаря на нуждите и желанията на пациента.

По време на изготвяне на плана лекарят предлага най-подходящите за конкретния тип оцветяване методи на избелване и определя вида на избелващият агент.

Стъпка 3: Почистване и подготовка на зъбите

Преди началото на процедурата, зъбите на пациента трябва да бъдат почистени от плака и зъбен камък, тъй като това гарантира по-бързото и ефективно проникване на избелващия агент.

След като бъде извършено професионално почистване на зъбния камък и плаката, зъболекарят поставя така наречения усторазширител, за да се открият зъбите по-добре.

Стъпка 4: Подготовка на венците

За да се защитят венците по време на избелването на зъбите, стоматологът поставя защитен гел върху тях, за да ги предпази от въздействието на избелващият агент.

Стъпка 5: Нанасяне и активация на избелващия гел

След почистването и подготовката на венците, лекарят нанася избрания предварително избелващ гел върху зъбите на пациента и го активира в зависимост от избрания метод за избелване.

Гелът остава върху зъбите за около 15 минути. Времетраенето зависи от състоянието на цвета на зъбите, от избелващия продукт, който се използва и от метода, който се прилага. В едно посещение, гелът се нанася от 2 до 3 пъти в зависимост от желания цвят.

Стъпка 6: Измиване на избелващия гел

След приключване на времето за избелване, избелващият агент се отстранява (измива) и се прави оценка на резултата. Ако се налага, процедурата може да бъде повторена.

Подготовка и възстановяване след професионално избелване

По възможност е добре да се посети предварително стоматолог, за да се отстранят натрупания зъбен камък и плака, ако има такива.

След процедурата от клиника Киряков препоръчваме да се избягва консумацията на храни и напитки, които могат да оцветят емайла на зъбите. Такива са така наречените ”храни, които оставят трайни петна по дрехите” като червено вино, лютеница и други. 

Добре е също така да се избягва тютюнопушенето и да се поддържа добра орална хигиена.

Важно е също така се избягва използването на избелващи пасти за зъби, тъй като те съдържат абразив, който уврежда емайла на зъбите. Това, от своя страна, може да доведе по-бързото им повторно оцветяване.


Често задавани въпроси

Домашно или професионално избелване на зъби?

Въпреки, че от клиника Киряков разполагаме с необходимата техника за извършване на професионално избелване на зъби в кабинет, ние препоръчваме домашното избелване. 

При този метод се използват не само по-ниски дози на избелващи агенти, което го прави много по-щадящ, но и избелването е много по-дълготрайно и ефективно. Освен това, след приключване на процедурата зъбите не се нуждаят от допълнителна поддръжка. 

За да останат зъбите красиви, сияйни и бели е необходимо просто да се следват препоръките на стоматолога и на 2-3 години пациента посещава стоматологичен кабинет за консултация и минимална терапия, ако се налага.

Уврежда ли се зъбният емайл при избелване на зъбите?

Всички изследвания проведени през годините показват, че избелващият гел не разрушава зъбния емайл, нито уврежда по някакъв начин зъбната структура. Той само извлича органичните оцветители от емайла и прави зъбите по-бели и блестящи.

Много по-големи увреждания на емайла причиняват избелващите пасти за зъби, тъй като съдържат абразив, който наранява и нарушава целостта на зъбния емайл.

Болезнена ли е процедурата?

За разлика от домашното избелване на зъби, професионалното кабинетно избелване е процедура, която не е напълно безболезнена. Има немалко случаи при пациенти с чувствителни зъби, които изпитват дискомфорт и лека болка в продължение на няколко дни след приключване на процедурата.