Коригиране на дълбока захапка

Коригиране на дълбока захапка в Клиника Киряков

Коригиране на дълбока захапка в Клиника Киряков

Дълбоката захапка е често срещано състояние, което засяга хора от цял свят и от всички възрасти.

Известна е още като неправилна оклузия и макар да не е опасно състояние, ако не се коригира може да доведе до появата на различни дентални проблеми като прекомерно износване на долните зъби, болки в ставата,понижена височина на долната трета на лицето и други.

Какво представлява дълбоката захапка

Дълбока захапка е състояние, което възниква, когато резците от горната дъга покриват прекомерно тези от долната дъга (4 мм и повече). В зависимост от позицията на зъбите, дълбоката захапка може да бъде разделена на първи и втори клас.

Причините за появата на дълбока захапка могат да бъдат следните:

 • Генетични предразположения;
 • Малка челюст;
 • Силна захапка;
 • Неправилно подреждане на зъбите.

Не са редки и случаите, в които причините за появата на дълбока захапка са зъбни травми или скелетна аномалия, която пречи на нормалното развитие на зъбните дъги.

Диагностика на дълбока захапка

Диагностицирането, което извършваме в клиника Киряков, за да идентифицираме дълбока захапка започва със задълбочен дентален преглед

Прегледът включва проверка и оценка на захапката на пациента. Измерва се степента на припокриване на горна и долна челюст, за да се определи класа за дълбоката захапка. 

Извършва се оценка и на подредбата на зъбите и връзката между челюстите.

След визуалния и физически преглед, ние правим снимки на зъбите на пациента, рентгенови снимки и снемаме 3Д  дигитален отпечатък на зъбите.

Всички тези методи за визуализация ни помагат да извършим прецизен анализ на дълбоката захапка на пациента и да съставим план, по който да протече лечението.

Методи за корекция на дълбока захапка

За коригиране на дълбока захапка в клиника Киряков предлагаме различни методи на ортодонтско лечение в зависимост от индивидуалните нужди и предпочитания на пациента.

Сред методите за корекция, които най-често прилагаме са лечение с брекети и лечение с алайнери, тъй като те са минимално инвазивни и изключително ефективни.

Лечение с брекети

Брекетите се използват широко в ортодонтията за лечение на различни естетични и функционални проблеми, включително и за корекция на дълбока захапка, тъй като дават отлични резултати.

Процесът по поставяне на брекети за корекция на дълбока захапка протича в няколко етапа:

 • Извършване на дентален преглед и изготвяне на анализ и план на лечението;
 • Подготовка на зъбите на пациента, която включва почистване и обработка на зъбите, за да се залепи стабилно всеки брекет;
 • Поставяне на брекетите: Те се поставят първо на долна челюст, а  месец по-късно и на долна;
 • Регулиране на ортодонтските апарати.

След като са поставени в устата на пациента, брекетите започват да упражняват постоянен натиск върху зъбите, като постепенно ги активират, за да постигнат правилно подравняване на захапката.

След приключване на процедурата, пациентът трябва да посещава ортодонт в клиника Киряков регулярно за профилактични прегледи.

По време на прегледите специалистът коригира и активира брекетите, за да постигне желаната корекция на захапката.

Лечение с брекети

Лечение с алайнери Invisalign

През последните години алайнерите са предпочитани и от тийнейджъри, и от възрастни като по-удобна и дискретна алтернатива на класическите брекети. Алайнерите са съвременен метод, който е изключително прецизен, тъй като лечението е с изцяло дигитално планиране и печатане на алайнерите.

Този вид ортодонтски апарати представляват безцветни, сваляеми шини, които се поставят на зъбите и прилагат контролиран натиск, за да изместят горните и долните зъби в правилната позиция на захапката.

За  разлика от брекетите, алайнерите Invisalign са много по-дискретни, поставят се плътно на зъбите, не нараняват езика или бузите и се свалят по време на хранене, което гарантира много по-добра орална хигиена.

Процесът по поставяне на алайнери за корекция на дълбока захапка  протича в няколко етапа:

 • Извършване на дентален преглед и изготвяне на анализ и план на лечението;
 • Изработване на персонализирани комплекти алайнери на най добрата система в света Invisalign;
 • Поставяне на алайнерите в ортодонтския кабинет. По време на този етап се залепят атачмънти (бутони), които подпомагат преместването на зъбите в желаната посока.

След поставяне на алайнерите пациентът трябва да посещава клиниката по дентална медицина и ортодонтия регулярно за наблюдение, корекции и смяна на комплекта.

Удобството при алайнерите е, че при невъзможност за посещение на денталния лекар регулярно, пациентът може да вземе целият комплект алайнери и да се явява на контролни прегледи в края на лечението.

Лечение с алайнери

Цели и резултати

Резултатите от ортодонтското лечение на дълбока захапка са повече от отлични. След приключване на лечението, пациентът има не само по-красива усмивка, но и подобрена функция на зъбите, подобрено орално здраве и подобрено качество на живот.

Ако имате дълбока захапка и искате да справите с този проблем, потърсете специалистите по ортодонтия от клиника Киряков, за да обсъдите възможностите за лечение.


Често задавани въпроси

Какви са симптомите при дълбока захапка?

Дълбоката захапка може да се прояви чрез редица симптоми като болки в челюстта, затруднено дъвчене, бързо изтриване на зъбите и други. Затова препоръката ни е, ако забележите някой от тези симптоми да се консултирате с ортодонт.

Деца на каква възраст могат да се лекуват от дълбока захапка?

Ортодонтското лечение на дълбока захапка при деца може да започне едва след формиране на постоянното съзъбие.

Колко време продължава ортодонтското лечение?

Лечението с брекети е малко по-продължително и отнема около 2 години, докато корекцията на дълбока захапка с алайнери  Invisalign е не повече от година.