Металокерамични коронки

Металокерамични коронки за зъби в Клиника Киряков

Металокерамични коронки за зъби в Клиника Киряков

Металокерамичните зъбни коронки са популярен вариант за възстановяване на разрушени зъби в денталната медицина. Популярността им се дължи на достъпната цена и на сравнително голямата им дълготрайност.

Какво представляват металокерамичните коронки?

Коронките от металокерамика са най-често използваните зъбни корони в ежедневната дентална практика.

Те са двукомпонентни и се състоят от вътрешна метална основа, която се поставя върху зъба и осигурява здравина и устойчивост, и от външна керамична обвивка, която има естетични функции и придава естествен вид на зъба.

Металокерамичните корони най-често се използват както за възстановяване на странични и задни (дъвкателни) зъби, така и за поставяне на мостове.

Кога се препоръчват металокерамичните коронки

Необходимост от поставянето на  коронки от металокерамика възниква при появата на различни дентални проблеми:

  • Възстановяване на задни (дъвкателни зъби): Поради своята голяма издръжливост на натоварване, металокерамичните коронки често се използват за възстановяване на задни зъби на пациенти, тъй като те са изложени на по-голям натиск и натоварване при дъвчене.
  • При загуба на зъбни тъкани: Ако с течение на годините или поради други причини естествените зъби на пациента са се изтрили или е започнал процес на абразия, металокерамичните коронки са добър вариант за възстановяването на естествения им вид.
  • Възстановяване на увредени зъби: Металокерамичните коронки се използват и в случаите, в които зъба на пациента е силно увреден от кариеси, разрушен или липсва в устната кухина.
  • Протетична дентална помощ: Металокерамика се използва за изработване на коронки и мостове, когато се налага възстановяване на няколко силно разрушени или липсващи зъби в зъбната редица.

Предимства на металокерамичните коронки

Този вид зъбни коронки имат няколко основни предимства, основните от които ще разгледаме сега.

Здравина

Едно от най-големите предимства на коронките от металокерамика е тяхната здравина и устойчивост на натоварвания. Това е и причината, поради която се препоръчват за възстановяване на задни зъби като кътници и премолари.

Естетика

Когато са изработени правилно и качествено, този вид коронки възпроизвеждат много точно големината, формата и цвета на зъба и гарантират добър естетичен резултат.

Дълготрайност

При подходящата грижа и профилактика, коронките от металокерамика могат да функционират продължителен период от време, без да се налага тяхната смяна.

Цена

В сравнение с коронките от чиста керамика и на циркониевите коронки, цената, която пациента трябва да плати за поставяне на металокерамика е значително по-ниска.

Процес по поставяне на коронки от металокерамика

В клиника Киряков поставянето на металокерамични коронки е процес, който протича на няколко етапа.

Етап 1: Консултация и планиране

Процесът започва с консултация в кабинет на клиника Киряков. Първоначално провеждаме кратък разговор, за да разберем какви са индивидуалните потребности на пациента. По време на разговора го информираме какви са етапите от провеждане на лечението и обсъждаме резултатите, които може да очаква.

Консултацията продължава с извършване на дентален преглед и анализ на състоянието на увредения зъб или зъби, след което съставяме план за начина, по който да се извърши лечението.

Етап 2: Сканиране на увредения зъб

Това е етап, при който извършваме дигитално сканиране с  3D интраорален скенер на увредения зъб или зъби.

Етап 3: Подготовка на зъба

По време на този етап извършваме прагово изпиляване на зъба като използваме микроскопско увеличение.

Изпиляването на увредения зъб или зъби по този начин е минимално инвазивно, изключително точно, прецизно и гарантира минимална загуба на зъбна тъкан.

В случай, че се налага изпиления зъб да бъде предпазен, снемаме силиконов отпечатък, от който изработваме временна коронка, която поставяме върху зъба, по който работим.

Етап 4: Вземане на отпечатък

След като зъба е напълно подготвен, ние взимаме отпечатък от устата на пациента, по който в зъботехническата лаборатория изработват персонализирана металокерамична коронка.

От клиника Киряков използваме интраорален скенер 3Shape trios, който създава изключително прецизен 3D цветен дигитален отпечатък на зъбите на пациента.

Етап 5: Изработка на коронката

След като вземем отпечатъка, ние го изпращаме в зъботехническата лаборатория, където започва изработването на металокерамичната коронка.

Етап 6: Залепване на постоянната коронка

По време на този финален етап залепваме металокерамичната коронка в устата на пациента.

Какви са очакваните резултати

Резултатите от поставянето на коронка от металокерамика са отлични. Пациентите възстановяват функционалността на зъба или зъбите си и не изпитват дискомфорт.

Благодарение на керамичното покритие, цветът на коронките не се различава от цвета на естествените зъби и пациентите не се срамуват да се усмихват широко.


Често задавани въпроси

Могат ли металокерамичните коронки да причинят алергични реакции?

При изработването на металокерамични коронки за основа се използват различни метали като никел, хром и други, които при поставяне на коронката в устата на пациента е възможно да причинят алергични реакции, ако той има непоносимост към метал.

Обикновено тези алергични реакции се изразяват в сърбеж или подуване на венеца и околните тъкани, болка и дискомфорт в зъба или около него, чувствителност към високи или ниски температури, подуване на лицето или езика.

В случай, че след поставяне на коронката от металокерамика имате подобни симптоми трябва веднага да се свържете с вашия лекар, за да отстрани коронката.

Какви са недостатъците на металокерамичните коронки?

Този вид коронки имат редица предимства, но имат и някой недостатъци:

  • Поява на сивееща граница: С времето и с износването на зъба и венеца, металната основа на коронката започва да се показва и се появява синкаво -сивкав оттенък в областта на венеца.
  • Коронна сянка: Металът под керамиката на коронката може да предизвика ефект на сянка. Поради това металокерамичните коронки не се препоръчват за поставяне на предни зъби.
  • Риск от алергична реакция: Както споменахме по-горе, този вид коронки съдържат метал, който може да причини алергична реакция при пациенти с непоносимост към метал.

Мога ли коронките от металокерамика да се поставят върху всеки зъб?

На теория този вид коронки могат да бъдат поставени на всеки зъб, но от клиника Киряков не препоръчваме металокерамични коронки да се поставят на фронтални зъби.