Поставяне на коронка на зъб в Клиника Киряков

Поставяне на коронка на зъб в Клиника Киряков

Поставяне на коронка на зъб в Клиника Киряков

Коронките представляват важно решение за възстановяване на зъбното здраве и подобряване на вида на усмивката. 

Те играят важна роля в стоматологията като реставрационно решение за увредени или деформирани зъби. 

Какво представляват зъбните коронки

Зъбните коронки се изработват от зъботехническа лаборатория и представляват единична конструкция, която имитира зъба. Тя служи за „обличане“ на съществуващия зъб от всички страни.

Целта е да се постигне възстановяване, укрепване или подобряване на неговия външен вид и функционалност. 

За какво се използват коронките

Този тип зъбни конструкции помагат за възстановяване на правилната функционалност на зъбите. Те се поставят с цел възстановяване, укрепване и подобряване на повредени и деформирани зъби.

Нужда от поставянето на коронка на зъб може да възникне вследствие на следните ситуации:

 • Множествен кариес, който обхваща голяма повърхност и зъба не може да бъде възстановен само с пломба. В този случай обличането на зъба с коронка може да възстанови зъбната структура и дъвкателната функция.
 • При деформации, неправилна форма или размер на зъба, зъбната коронка може да се използва за коригиране на тези проблеми и за подобряване на външния вид.
 • При фрактура или травма на на зъба, която е отчупила парче от зъба или го е разцепила, коронката се поставя с цел възстановяване на формата.
 • При загуба на зъбна тъкан в случай на изтриване и абразиране на зъбите, тази конструкция може да се постави и да възстанови външния вид.
 • В случай на нарушена естетика или неправилна форма на зъбите, коронките се поставят за подобряване на изгледа на усмивката и постигане на по-красив външен вид.
 • В случаи, в които зъбите не могат да бъдат възстановени посредством пломба, инлей или фасети, може да се коментира вариант за поставяне на коронка.

Това са само някои от основните причините, за които се използват зъбните коронки. Нашите дентални експерти могат да ви консултират, така че да изберете най-подходящия подход според нуждите и състоянието ви. 

Предимства на зъбните коронки

Зъбните коронки имат няколко предимства, които ги правят популярно решение за възстановяване на повредени или деформирани зъби. 

Някои от основните предимства на зъбните коронки са:

 • Естетика: Коронките предлагат възможността за подобрение на визията на зъбите. Те могат да бъдат изработени в конкретна форма и цвят, като по този начин да дадат по-естетичен вид на усмивка.
 • Здравина: Зъбните коронки са издръжливи и устойчиви на натоварване. Това е причината те да са подходящи за зъби, които изискват по-голяма здравина подари травмиране и разцепване.
 • Функционалност: Подобно на естествените зъби, коронките могат да подобрят функционалността на устата. Те са ефективен начин за подпомагане на правилната захапка и говоренето.
 • Запазване на зъбните тъкани: Поставянето на коронки обикновено изисква изпиляване на част от зъба, но това помага за запазване на останалите зъбни тъкани, които могат да бъдат загубени поради разрушаване на зъбите.
 • Дълготрайност: При правилна грижа и поддръжка, зъбните коронки могат да бъдат изключително издръжливи и да продължат да функционират продължителен период от време.

Тези предимства правят зъбните коронки все по-предпочитано решение, което води до подобрено здраве и външен вид в дългосрочен план. 

Видове зъбни коронки

Съществуват различни видове коронки. В Клиника Киряков от нашата дългогодишна практика сме избрали да работим с три вида коронки, изработени от различни материали и имащи различни предимства.

Това са:

 • Циркониеви коронки, изработени от чист цирконий: Циркониевите коронки са известни с изключителната си здравина и естетика. Те предлагат естествен вид и са подходящи за всякакви зъбни реконструкции.
 • Керамични коронки, изработени от чиста керамика: Керамичните коронки предоставят естетично решение за възстановяване на загубени зъбни тъкани. Те изглеждат като естествените зъбии се използват най-често за предни зъби.
 • Металокерамични коронки, комбиниращи метал и керамика: Металокерамичните коронки са бюджетен вариант, който предлага здравината на метала и естетиката на керамиката. Този вид коронки се използва най-често в задната дъвкателна част на устата.

При поставяне на зъбна коронка в Клиника Киряков, изборът на вида коронка може да зависи от конкретния случай. В зависимост от конкретните нужди и предпочитания на пациента се избира и най-подходящото решение, която да отговаря както на функционалните нужди, така и на естетичните изисквания. 

Поставяне на коронка на зъб в Клиника Киряков

В Клиника Киряков процеса по поставяне на зъбна коронка протича на няколко етапа

Първи етап: Анализ на конкретните нужди на пациента 

Започваме с преглед, консултация и определяне на нуждите на всеки пациент. 

Вследствие на това правим препоръки и преминаваме към избор на най-подходящия вид коронка.

Втори етап: подготовка на зъба

Има случаи, в които е нужно изпиленият за коронка зъб да бъде покрит с коронка още в деня на неговото изпиляване. 

В този случай се снема и силиконов частичен отпечатък, който служи за изработка на временна коронка. Тя се изработва от полимерен материал от самия зъболекар още преди пациента да е станал от стола. 

Трети етап: Зъбът се изпилява

Това се прави, за да се осигури достатъчно място и да се осигури максимално прилепване на коронката.

За да бъде максимално щадящо и загубата на здрави зъбни тъкани да бъде минимална, изпиляването в Клиника Киряков се извършва прагово с помощта на увеличителни лупи. Те позволяват да бъде изпилена незабележима с просто око част от зъба. 

Това гарантира минималната загуба на здрави зъбни тъкани, което увеличава живота на зъба в устата. 

Четвърти етап: Вземане на отпечатък

След като зъбът е подготвен и изпилен, се взема отпечатък от устата на пациента. Този отпечатък служи за изработване на персонализирана коронка, която да пасва идеално на зъба. 

В Клиника Киряков използваме интраорален скенер 3Shape trios, който създава дигитален цветен 3D модел на зъбите в реално време. 

Пети етап: Залепване на постоянната коронка

След изпиляване на зъба и снемане на отпечатък се изготвя зъбната коронка в зъботехническата лаборатория. 

Така създадената коронка е готова за последен тест и окончателно залепяне в устата на пациента.

Грижа и резултати

Зъбите, покрити с корони не се нуждаят от някаква специфични грижи. 

Те се усещат и функционират както нашите собствени зъби. Затова и грижите за тях не се различават по нищо от тези, които е нужно да полагаме за нашите собствени зъби. 

Продължителността на живот на зъби, покрити с коронки зависи от добрата устна хигиена и редовните профилактични прегледи.

Клиника Киряков предлага на своите пациенти възможността да извършват регулярни и безплатни профилактични прегледи на всеки 6 месеца, защото смятаме че грижата за зъбното здраве на нашите пациенти е обща кауза.


Често задавани въпроси

Може ли поставянето на коронка да навреди на венеца? 

Поставянето на коронка обикновено не би навредило на венеца, а по-скоро би го защитило и укрепило. Коронката се използва за възстановяване на повредени, изтрити или слаби зъби, като предлага стабилност и защита на венеца на зъба. При правилна процедура и следваща правилната грижа за коронката, тя може да продължи да защитава зъба и венеца много години. 

Има ли нещо, което трябва да се избягва след поставяне на коронка?

Добре поставената коронка функционира като всички останали естествени зъби. Ако изпитвате болка, дискомфорт или други неудобства след поставянето на зъбната коронка, винаги е добре да се консултирате със зъболекаря си за оценка и съвет относно най-добрите практики за грижа и поддръжка на коронката си.

Променя ли се цветът на коронките с времето?

В зависимост от материала, използван за изработката на коронката, нейният цвят може да се запази или да се промени с течение на времето
За да поддържате цвета на короната си след монтажа ѝ е важно да спазвате добра устна хигиена, да избягвате тютюнопушене и консумация на цветни храни и напитки. Редовните посещения при зъболекаря за професионално почистване и поддръжка също могат да помогнат за запазване на външния вид на коронката за дълги периоди от време. 

Колко време издържат коронките и трябва ли да се сменят?

Важно е да отбележим, че коронките са изработени за дълготрайна употреба, но пародонтални проблеми или травма могат да скъсят живота им. Въпреки това, ако коронката се поддържа добре и се спазват указанията на зъболекаря, тя може да издържи за дълъг период от време.

За да се определи дали е необходима смяна на коронката, е важно да се правят редовни прегледи при зъболекаря. Той може да прецени състоянието на коронката и при нужда да препоръча необходимите мерки - било то подмяна или други възможности за лечение.