Керамични коронки

Керамични коронки за зъби в Клиника Киряков

Керамични коронки за зъби в Клиника Киряков

Коронките от керамика са едни от най-предпочитаните видове зъбни коронки. Причината е, че те предлагат високо качество, прецизно прилягане, издръжливост и имат отличен естетичен резултат.

Изработват се от чиста биокерамика, без основа от метал или циркониев оксид, което придава  много естествен цвят на зъбите.

Кога се препоръчват керамичните коронки

Този тип зъбни коронки се препоръчват, когато се налага да се търси естетично решение за възстановяване на изгубени зъбни тъкани.

Те са много подходящи при решаване на някой от следните дентални проблеми:

  • Възстановяване на предни зъби: Поради високите им естетични качества, керамичните коронки са предпочитан избор за възстановяване на предни зъби.

Материалът, от който се изработват предлага перфектен естетичен резултат, тъй като не само се доближава до цвета на естествените зъби, но и наподобява фината полупрозрачност на зъбния емайл.

  • Възстановяване на разрушени зъби: Керамични коронки се използват за реставрация на зъби,  разрушени от кариеси. Отлично решение са и зъби, които поради една или друга причина са изгубили цвета, формата  и естетиката си.

Предимства на керамичните коронки

Предимствата на този вид коронки не са никак малко, но ако трябва да посочим само най-основните, то те са следните няколко.

Висока естетика

Материалите, които се използват за изработване на керамичните коронки им придават не само естествен цвят, но и блясък, полупрозрачност и гланц точно като естествени зъби.

Това ги прави почти неразличими от естествените зъби, което гарантира широка и красива усмивка на пациентите.

Биосъвместимост

Този вид коронки, също като циркониевите коронки, са биосъвместими. 

Това  означава, че не предизвикват алергични реакции, дразнене, кървене или възпаление на меките тъкани.

Здравина и дълготрайност

Макар по този показател да отстъпват леко както на металокерамичните коронки, така и на циркониевите, керамичните корони също имат добри механични качества. 

Те предлагат  добра износоустойчивост, здравина и дълготрайност. 

Отлично прилягане

Керамичните коронки се изработват чрез леене, пресоване под налягане с послойно нанасяне на керамична маса и компютърно моделиране и фрезоване (Cad/Cam технология).

Този начин на изработка гарантира прецизно и най-вече персонализирано прилягане на коронките.

Процес по поставяне на керамични коронки в Клиника Киряков

В Клиника Киряков процедурата по поставяне на керамични коронки преминава през няколко основни етапа.

Етап 1: Първоначална консултация

Консултацията започва с кратък разговор с пациента, за да разберем конкретните нужди, които са го довели при нас.

След това извършваме преглед на зъбите и устната кухина, за да добием представа за състоянието им и обсъждаме с пациента какви са вариантите за възстановяване увредения зъб или зъби.

Ако пациента се спре на  поставяне на керамична коронка съставяме план, по който ще продължи лечението.

Етап 2: Сканиране на увредения зъб

По време на този етап извършваме дигитално сканиране на увредения зъб или зъби. Използваме 3D интраорален скенер, който за секунди прави множество цветни снимки на зъбите и ги съединява в изключително точно и прецизно 3D изображение. 

Етап 3: Подготовка на зъба

Подготовката включва изпиляване на зъба, за да се осигури място за поставяне на керамичната коронка.

От клиника Киряков извършваме изпиляването прагово с помощта увеличителни лупи. Изпиляването на зъба по този начин е минимално инвазивно, много прецизно и гарантира минимална загуба на зъбна тъкан.

Етап 4: Вземане на отпечатък чрез 3D сканиране

След като подготовката на зъба или зъбите на пациента приключи, ние взимаме дигитален отпечатък, на базата който в зъботехническата лаборатория да бъде изработена персонализирана керамична коронка.

От клиника Киряков използваме 3D скенер, който създава изключително прецизен дигитален отпечатък.

Към момента няма по-лесен, удобен и комфортен за пациента начин, по който да се направи дигитален отпечатък на увреден зъб.

Етап 5: Изработка на коронката

След снемането на дигиталния отпечатък го изпращаме в зъботехническата лаборатория. Там се изготвя персонализирана керамична коронка, която да съответства на формата, размера и цвета на естествените зъби.

Етап 6: Залепване на керамичната коронка

Това е последен етап от поставянето на керамичната коронка, който включва залепване на коронката в устата на пациента.

Резултати от процедурата

Резултатът от поставянето на керамични коронки е не само впечатляващ, но и изключително дълготраен. Поставени на увредения зъб или зъби, коронките от керамика изглеждат като естествени зъби и гарантират красива и широка усмивка.

Освен, че са почти неразличими от естествените зъби, керамичните коронки са устойчиви на петна и износване, не причиняват алергични реакции и прилягат прецизно в устата на пациента, осигурявайки му удобство и комфорт.

Този вид коронки са изключително подходящи за всички, които искат да се усмихват, без притеснения дълги години занапред.


Често задавани въпроси

Колко дълго издържа една керамична коронка?

Керамичните коронки са с голяма дълготрайност и средно могат да издържат до 20 и повече години.

За дълготрайността на коронката обаче влияят редица фактори като вида на керамичния материал, качеството на изработка и най-вече грижите за орална хигиена, които се полагат от пациента.

През какъв период е добре да се посещава клиниката за профилактични прегледи?

Регулярните прегледи играят важна роля при поддръжката както на керамичните, така и на металокерамичните и циркониевите коронки. Препоръката ни е посещенията да се извършват поне 2 пъти годишно.

За да помогнем на своите пациенти, от клиника Киряков предлагаме извършване на безплатни профилактични прегледи на всеки 6 месеца.

Как да си запиша час в клиника Киряков?

Можете да си запишете за час за консултация или преглед в клиника Киряков като ни се обадите на телефон 0894655554.