Циркониеви коронки за зъби

Циркониеви коронки за зъби

Циркониеви коронки за зъби

През последните години циркониевите коронки за зъби навлизат все по-широко в естетическата дентална медицина. Популярността им се дължи на редица техни отличителни характеристики, сред които здравина, биосъвместимост, прецизно прилягане и отличен естетичен резултат.

Какво представляват циркониевите коронки?

Циркониевите коронки са вид зъбни коронки, които се използват в денталната медицина  за покриване (обличане) на силно износени зъби. Те служат също за защита на девитализирани зъбни елементи, за изграждане на мостове и за решаване на много други естетически проблеми.

Те се изработват от циркониев оксид, който е много устойчив материал. Той се отличава с висока устойчивост на дъвкателни натоварвания, здравина, издръжливост и цвят, който се доближава до естествения цвят на зъбите на пациентите.

Кога се препоръчват циркониевите коронки?

Поставянето на циркониеви коронки се препоръчва като отлично решение за справяне с различни дентални и естетически проблеми.

Сред тях са:

  • За възстановяване на зъби, непоправимо увредени от кариеси или други травми, които не могат да бъдат възстановени по друг начин (с поставяне на пломби, фасети или други);
  • За естетически корекции, когато се налага корекция на формата, цвета или размера на зъбите и други.

Предимства на циркониевите коронки

Този вид коронки имат немалко предимства, които ги правят търсени от пациентите и препоръчвани от денталните специалисти.

Естетичност

За разлика от другите видове материали, използвани за изработването на зъбни коронки, цирконият е материал, който се слива по естествен начин с цвета на останалите зъби. 

Това прави циркониевите коронки почти неразличими като цвят от естествените зъби в устната кухина, а това оказва влияние на самочувствието на пациента, който  не изпитва притеснения и се усмихва по-често и по-широко.

Прецизно прилягане

Циркониевите коронки се изработват чрез автоматизирана CAD-CAM технология

Това гарантира персонализирано прилягане, силно намалява рисковете от пропуски или неточности и подобрява цялостния комфорт и функционалност.

Здравина и устойчивост

Коронките от цирконий са с голяма устойчивост и здравина, което означава, че рискът да се напукат или счупят е сведен до минимум. 

Това ги прави отличен избор и за пациенти с бруксизъм (скърцане със зъби) или с други парафункционални навици.

Биосъвместимост

Цирконият е биосъвместим, което означава, че не предизвиква алергични възпаления или други реакции.

Липсата на метални елементи е от голяма полза при пациенти, които са чувствителни или алергични към метал.

Устойчивост на петна

Цирконият е материал с висока устойчивост на петна и обезцветяване. Това помага за поддържане на естествения вид на коронката и намалява необходимостта от честа поддръжка или подмяна.

Пълна адаптация към венеца

Ръбът на циркониевата коронка е много тънък, което ѝ позволява да се адаптира напълно към венеца. Това значително намалява рисковете от появата на болки или дразнене в областта на венеца и осигурява необходимия комфорт на пациента. 

Освен това, цирконият е много устойчив на бактерии и не позволява възпалението  на венците, за разлика от металокерамичните коронки. 

Процес по поставяне на циркониеви коронки в Клиника Киряков

Процедурата по поставяне на циркониеви коронки в клиника Киряков протича на няколко основни етапа, с които ще ви запознаем в следващите редове.

Стъпка 1: Консултация

Първата стъпка е да си запишете час за консултация в клиника Киряков. По време на консултацията лекарят ще извърши обстоен дентален преглед, за да добие представа както за състоянието на вашите зъби и венци, така и дали поставянето на циркониева коронка е правилният избор за вашата конкретна ситуация.

Това е и времето, в което да зададете своите въпроси и да получите отговорите, от които имате нужда.

Стъпка 2: Сканиране

Този етап включа дигитално сканиране с 3D интраорален скенер на увредения зъб или зъби .

Стъпка 3: Подготовка на зъбите

Тя включва минимално инвазивно изпиляване на част от зъба, което се извършва под  микроскопско увеличение. Изпиляване направено по този начин е минимално инвазивно  и  изключително прецизно.

Стъпка 4: 3D сканиране и поставяне на временна коронка

След като зъбите са напълно подготвени, вашият лекар ще сканира с 3D скенер зъбите ви. Този 3D скенер създава прецизен дигитален отпечатък, по който в зъботехническата лаборатория да бъде изработена циркониевата коронка.

След снемането на 3D дигиталния отпечатък се поставя временна коронка върху подготвения зъб.

Стъпка 5: Изпращане на дигиталния отпечатък в лабораторията

В зъботехническата лаборатория на база предоставения дигитален отпечатък се изготвя персонализирана циркониева коронка, която идеално да съответства на формата, размера и цвета на вашите зъби.

Стъпка 6: Поставяне на циркониевата коронка

Когато циркониевата коронка е изработена и напълно готова трябва да посетите отново клиниката, където временната коронка ще бъде отстранена и ще се залепи циркониевата коронка.

Резултати от процедурата

Циркониевите коронки са възможно най-доброто решение за голяма част от пациентите, тъй като са изключително здрави, функционални, не изискват специални грижи и поддръжка и като цвят се доближат максимално до цвета на естествените зъби.


Често задавани въпроси

Колко дълго обикновено издържат циркониевите коронки?

Коронките от цирконий са изключително здрави и устойчиви и могат да издържат, без да се налага смяна 20 и повече години. 

Разбира се, това е при положение, че се спазва добра устна хигиена, избягват се храни, които могат да увредят венците и се правят регулярни посещения при стоматолог за преглед и почистване.

Колко време отнема процесът по изработване и поставяне на циркониева коронка?

Процесът по изработване и поставяне на коронка от цирконий  е кратък и отнема не повече от няколко дни.