Сапфирени брекети

Сапфирени брекети в Клиника Киряков

Сапфирени брекети в Клиника Киряков

В съвременната ортодонтия сапфирените брекети са популярна опция  за пациенти, които искат да имат безупречна усмивка.

Какво представляват сапфирените брекети?

Този вид брекети са алтернатива на металните брекети

За разлика от тях обаче, сапфирените брекети са много по-естетични, тъй като се произвеждат от така нареченото сапфирено стъкло (прозрачен синтетичен материал), което създава впечатлението, че пациентът не носи брекети.

Кога се използват сапфирените брекети

Предназначението на този вид ортодонтски апарати е идентично с това на класическите метални брекети.

Това означава, че с тях могат да бъдат коригирани всички видове неправилни захапки, струпване на зъби, неправилно подредени зъби и други.

Как се поставят сапфирени брекети

В първата фаза на лечението ортодонт извършва серия от диагностични прегледи, които включват рентгенови, фотографски снимки и сканиране на зъбите и устната кухина със специализиран апарат.

Втората фаза включва изготвяне на пълен анализ и план за начина и продължителността на протичане на лечението.

Следваща е фазата, при която специалистът пристъпва към поставяне на брекетите. По време на тази фаза той почиства зъбите на пациента и нанася  ецващ гел, чиято задача е да подготви емайла на зъбите за залепване на брекетите.

След това използва лепило, за да залепи от външната страна на всеки един зъб сапфирен брекет. После прокарва през слотовете на  всеки брекет ортодонтска прозрачна или метална дъга и използва лигатури, за да затегне апарата.

Последната фаза включва настройка и регулиране на брекетите, за да се осигури необходимото напрежение, което да премести зъбите в желаната позиция.

Предимства на сапфирените брекети

Сапфирените (керамични брекети) имат редица предимства, особено в сравнение с металните брекети.

Естетичност

След алайнерите Invisalign, които са не само изключително удобни, но и естетично издържани, сапфирените брекети са най-естетични. 

Те се изработват от синтетичен материал, свойства на който се доближават до естествения сапфир, което им придава прозрачен цвят и ги прави почти незабележими.

Издръжливост

Този вид брекети са известни със своята здравина и устойчивост, което гарантира, че ще останат непокътнати и напълно функционални по време на ортодонтското лечение.

Лесна поддръжка

За разлика от много други видове брекети, сапфирените не променят цвета си. Те са устойчиви на петна, пожълтяване или обезцветяване, което ги прави много по-лесни за почистване и поддръжка. 

Ефективност и широка приложимост

Също като металните брекети, и сапфирените са изключително ефективни за лечение на редица ортодонтски проблеми, включително коригиране на неправилно подредени зъби, неправилна захапка и много други.

Стъпки в лечението с керамични брекети 

Лечението със сапфирени брекети в клиника Киряков е идентично с лечението с метални брекети и също като него протича на няколко етапа.

Етап 1

Преди стартиране на лечението ние извършваме детайлен преглед и правим изследвания, на базата на които можем да направим анализ и да изготвим план за протичане на ортодонтското лечение със сапфирени брекети.

Изследванията, които извършваме включват:

  • Рентгенография (2 рентгенови снимки);
  • Сканиране на устната кухина с 3D апарат;
  • Фотографски снимки на зъбите и други.

Етап 2

На база събраната информация и данните от проведените изследвания изготвяме план за протичане на лечението.

Етап 3

След като анализът е направен, зъбите на пациента се почистват внимателно, подсушават се и на всеки зъб се лепи брекет. След това през брекетите преминава ортодонтската дъга и апаратите се закрепват с лигатури. 

Етап 4

Той включва първоначална настройка на сапфирените брекети и информиране на пациента през колко време трябва да посещава кабинета на ортодонта за регулиране на брекетите и проследяване на постигнатите резултати.


Често задавани въпроси

За кого е подходящо лечението със сапфирени брекети?

Лечението с този вид брекети е подходящо както за деца над 10 години и тийнейджъри, така и за възрастни, които искат да коригират подредбата на зъбите си по възможно най-дискретния и незабележим начин.

Това лечение също така е подходящо и за хора, които в миналото са използвали брекети, но се нуждаят от допълнителни корекции.

Пречат ли по време на хранене сапфирените (керамични) брекети?

Няма да имате никакви проблеми при хранене по време на лечението със сапфирени брекети. Единствено трябва да внимавате, когато отгризвате по-твърда храна като ябълка или друг по-твърд плод или зеленчук. 

Какво трябва да се направи преди стартирането на лечението с брекети?

Без значение на какъв вид брекети сте се спрели, преди началото на процедурата трябва да се погрижите да отстраните полепналата плака и да се погрижите да се справите с кариесите (ако имате такива).

Даваме ви този съвет, тъй като не само брекети, но и  алайнери Invisalign се поставят единствено на напълно здрави зъби.