Метални брекети

Метални брекети в Клиника Киряков

Метални брекети в Клиника Киряков

Въпреки, че има по-нови, дискретни и иновативни видове брекети, металните си остават популярен избор сред пациентите. 

Причината е, че те са са издръжливи, ефективни, изискват минимална поддръжка и са по-достъпна опция в сравнение с други видове брекети.

Какво представляват металните брекети

Металните брекети са ортодонтски устройства (апарати), които се използват за коригиране на неправилно наредени или струпани зъби. 

Те се използват и за други деформации на челюстите като неправилна захапка, разстояние между зъбите и други.

Състоят се от няколко основни елемента:

  • Брекети: изработват се от неръждаема стомана или керамика и се залепват към външната страна на зъба със специално дентално лепило;
  • Дъги: представляват тънки метални дъги, които свързват брекетите. Металните дъги  упражняват необходимия натиск върху зъбите, за да ги преместят в желаната позиция;
  • Лигатури: изработват се от метал или силикон и закрепват ортодонтската дъга стабилно към брекетите.

Кога се използват метални брекети

В ортодонтската практика този вид брекети се използват за коригиране на следните проблеми:

  • Коригиране на неправилно подредени зъби;
  • Корекция на неправилна захапка - дълбока захапка, кръстосана захапка, обратна захапка;
  • Разстояние между зъбите;
  • Струпване на зъби;
  • Проблеми с челюстта и дъвченето;
  • Подобряване общото здраве на устната кухина и други.

Как се поставят металните брекети

Поставянето на метални брекети протича в няколко основни етапа. 

Първоначално е необходимо ортодонтът да извърши прецизен анализ и да направи няколко задължителни изследвания, за да се запознае с индивидуалните характеристики на зъбите на пациента

След като анализът е извършен и планът за лечението е изготвен, всички детайли по протичане на процедурата се обсъждат с пациента. 

При следващия етап специалистът по дентална медицина почиства и подсушава зъбната повърхност, нанася дентално лепило, поставя брекет върху всеки зъб, прокарва ортодонтската дъга  и  закрепва с лигатури. 

При последния етап ортодонтът прави първоначални настройки, за да се увери, че телта прилага адекватен натиск в желаната посока. 

Преди пациента да напусне кабинета, лекарят му предоставя необходимата информация както за честотата на посещенията, така и за грижите на металните брекети и зъбите по време на лечението.

Предимства на металните брекети

Освен, че са едни от най-достъпните варианти за ортодонтско лечение, металните брекети предлагат и няколко уникални предимства, които ги правят предпочитани както от  деца, така и от възрастни.

Широка приложимост

Металните брекети не само гарантират постигане на желаните резултати за правилно подреждане на зъбите, но могат да се използват за редица ортодонтски проблеми - от струпване и лека диастема (разстояние между предните два зъба) до тежки неправилни захапки.

Издръжливост

Този вид брекети са изработени от изключително здрави и устойчиви на износване материали като стомана или титан. Това са материали, които без проблем могат да издържат силите на дъвчене и натиска, упражняван по време на лечението.

Прецизност

Металните брекети се изработват чрез процес на леене и фрезоване, което ги прави изключително прецизни. 

Тази тяхна характеристика е много важна, тъй позволява да бъде извършена прецизна клинична манипулация, която предоставя възможност всеки зъб да заеме идеалната позиция.

Достъпна цена

Този вид брекети обикновено се предлагат на доста по-достъпни цени в сравнение със лингвалните и сапфирените брекети.

Стъпки в лечението с метални брекети

Лечението с метални брекети в клиника Киряков преминава през няколко основни етапа, с които ще ви запознаем накратко сега.

Етап 1

По време на посещението ви в клиника Киряков ние извършваме детайлен преглед на зъбите и устната кухина. Процесът започва с ортодонтски анализ, който включва сканиране на устата с 3D апарат, изготвяне на две рентгенови и фотографски снимки.

Етап 2 

След като сме събрали всички необходими данни, ние изготвяме подробен план и анализ на начина, по който трябва протече лечението.

Етап 3

Самият процес по поставяне на металните брекети започва с почистване и подсушаване на повърхността на зъбите и поставяне на брекетите първо на горна челюст. Поставянето на металните брекети на долна челюст се извършва от три седмици до един месец по-късно.

Етап 4

След като брекетите са поставени, ортодонтът извършва първоначално регулиране на апарата. Той предоставя пълна информация на пациента както относно периодите за посещения в кабинета за проследяване на напредъка и регулация на апарата, така и какви грижи за брекетите и устната си кухина трябва да полага.


Често задавани въпроси

Каква е продължителността на лечението и какви фактори влияят на продължителността му?

За разлика от алайнерите Invisalign, които предлагат по-бързо лечение и по-редки посещения в ортодонтския кабинет, ортодонтското лечение с метални брекети е доста продължително и отнема между една и две години.

Що се отнася до факторите, които оказват влияние върху продължителността на лечението, то тя зависи както от това доколко пациента следва препоръките на специалиста, така и от индивидуалните характеристики на зъбите.

Болезнено ли е носенето на метални брекети?

Нито самата процедура по поставянето, нито носенето на брекетите е болезнено. Възможно е единствено пациентите да изпитват лек дискомфорт, при натягането на брекетите, което се случва веднъж в месеца.

Как да поддържаме добра хигиена на устата и зъбите по време на носене на метални брекети? 

За разлика от алайнерите Invisalign, които се свалят преди хранене и не изискват специална поддръжка, металните брекети не могат да свалят, поради което поддържането на добра орална хигиена е от съществено значение.

На първо място е важно зъбите да се четкат внимателно си след всяко хранене, като се използва паста за зъби с флуор и четка с мек косъм, за да почисти добре около брекетите.

За по-трудно достъпните места е препоръчително да се използва  конец. Редовното използване на  вода за уста също не бива да се пропуска.

Важно е също така да не се пропускат посещения в кабинета на ортодонта.