Възстановяване на изтрити зъби

Възстановяване на изтрити зъби в Клиника Киряков

Възстановяване на изтрити зъби в Клиника Киряков

Изтритите зъби са проблем, който все по-често се среща в нашата практика. 

Той се характеризира със загуба на зъбни тъкани, оголване на дентина и визуално скъсяване на зъбите. 

Какви са причините за изтриване на зъбите

Причините, които водят до изтриване на зъбите са различни. Някои от тях засягат изтриването на емайла, докато други водят до цялостно скъсяване на всички зъби.

Ето кои са основните фактори, допринасящи за състоянието:

 • Неправилна захапка в детска възраст и липса на провеждане на адекватно ортодонтско лечение;
 • Вредни навици като прекомерно стискане на зъбите през деня и скърцане със зъби през нощта (бруксомания) 
 • Прием на висококиселинни напитки като цитрусови фрешове или дъвчене и смучене дълго време със зъби на цитрусови плодове.

Ежедневният прием на безалкохолни напитки с висока киселинност също може да доведе до абразия на зъбите.

Симптомите, които подсказват за проблем

Някои от характерните симптоми на изтритите зъби включват:

 • Има видима промяна в цвета на почти всички зъби. Зъбите изглеждат жълти и могат да са налице кафеникави петна. Това се дължи на изтриването на емайла и появата на вътрешния слой на зъбите (дантина).
 • Появява се обща чувствителност по всички зъби при приемането на студени, топли и кисели храни или напитки. 
 • Зъбите изглеждат видимо по-къси и приличат на отрязани с нож. Това най-забележимо при предните зъби и говори за силна загуба на зъбни тъкани и промяна във формата на зъбите.
 • Появяват се  болки в долночелюстната става (темпоромандибуларна става), поради изменение в ставата, свързани с понижаването на захапката в следствие на изтриването.
 • Възможна е появата на нарушена говорната функция - може да се появи свистене при изговарянето на "с" , "ш" и "щ". Това се получава заради намалената височина на горните централни зъби и прекомерното излизане на въздух през устата, когато изговаряме тези звуци.

При силна загуба на зъбни тъкани е възможна промяна в лицевия профил и появата на бръчки около устата. Причината е намалената височина на захапката и дори изпъкване на брадичката при тежки случаи на изтриване.

Лечение и възстановяване на изтрити зъби в Клиника Киряков

При лечението на изтрити зъби е най-важен индивидуалният подход. От основно значение е правилният и персонален анализ на конкретния случай, тъй като причините за изтриването на зъбите могат да бъдат различни при всеки пациент. 

Този процес преминава през няколко основни фази. 

Фаза 1: Установяване на причините

За правилното и дългосрочно лечение, ние в Клиника Киряков на първо място установяваме причината на абразирането на зъбите

В зависимост от степента и вида на изтриване, корекциите могат да бъдат различни и да засягат само отделни групи зъби.

Фаза 2: Диагностични отпечатъци

След като сме направили анализ на вида и степента на изтриване, ние снемаме диагностични отпечатъци и анализираме височината на захапката.

Това се случва в специален апарат, наречен артикулатор.

Фаза 3: Изработка на восъчен проект

След анализа се изработва восъчен проект на вече коригираните височини на зъбите. Целта е да можем да тестваме новата височина на зъбите директно в устата на пациента още преди да сме започнали лечението. 

Това дава възможност както на пациента, така и на нас, да оценим функционалните движения, естетичния изглед на зъбите в усмивка и спокойно състояние и - не на последно място - да се оцени говорната функция.

Фаза 4: Лечение на абразиралите зъби

Когато проектът бъде одобрен, започва лечението. 

Основната цел при всяко лечение на изтрити зъби е да не се изпиляват никакви зъбни тъкани, тъй като в повечето случай пациентите вече са загубили голяма част от своите зъби. 

Главната задача при правилно проведено лечение е новите възстановявания (композитни, керамични или циркониеви) да бъдат напълно добавъчни елементи

Тези елементи  могат да бъдат фасетки, онлеи, овърлеи, полукоронки или цели коронки

Видът на материала за изработването на добавъчните елементи може да бъде различен според конкретния случай. 

Препоръки от специалистите на Клиника Киряков

Изтриването на зъбите е сериозен проблем и неговото неглижиране може да има сериозни последици за качеството на живот на всеки човек. 

Ние в Клиника Киряков съветваме всички наши пациенти, при които се наблюдава начална фаза на изтриване, да следват няколко основни препоръки. 

Те са следните:

 • Препоръка 1: Редовни консултации, за да има навременна диагностика при наличие на аномалия в захапката. Захапки, които нарушават функцията на зъбите трябва задължително да бъдат коригирани и лекувани.
 • Препоръка 2: Когато приемате фрешове, те да бъдат разредени с вода или да изплаквате устата си с вода след приема им. Добре е да се избягва приемът на безалкохолни напитки и концентрирани сокове.
 • Препоръка 3: Добре е да помислите за носене на предпазни шини, ако сте забелязали, че стискате зъби докато спортувате или скърцате със зъби, докато спите.

Спазването на тези препоръки е важно, за да се запази здравето на зъбните повърхности и по този начин да се намали риска от изтриване и абразиране. 

Предимства на лечението в Клиника Киряков

Индивидуалният подход в Клиника Киряков и спазването на дългогодишно утвърден протокол ни дава увереността, че анализът и  лечението, което провеждаме, са дългосрочни. Така нашите пациенти се радват на здрава и красива усмивка без болка. 

Правилно проведеното лечение не позволява задълбочаване на изтриването и неутрализира възможността зъбите до толкова да се скъсят, че да се достигне до нивото на пулпната камера, което неминуемо води до умъртвяване на зъбите. 

Подобни трайни изменения в долночелюстната става са свързани и с постоянна болка при повечето движения на челюстта и придобиване на старчески изглед на лицето.

При консултацията в нашата клиника ще имате възможност също така да видите много наши вече излекувани случаи на изтрити зъби и да се убедите в отличния естетичен резултат от лечението.


Често задавани въпроси

Колко време е необходимо за възстановяване на абразирали зъби?

Причините и степента на абразиране при всеки пациент са изцяло индивидуални. Това е и причината продължителността на лечението да е различна. В някои случаи лечението може да бъде завършено за 3-4 посещения , а в други случаи трябва да се планират повече посещения.

Необходимо ли е лечение при промяна на височината на зъбите, ако няма болка и чувствителност?

Всяко нарушение и промяна на височината на зъбите изисква лечение. Последиците от него не винаги се появяват веднага. Случаи, които са свързани с дългогодишно неглижиране на проблема, водят до изменение в позицията на челюстната става, което може да доведе до хронично състояние и болка в бъдеще.

Има ли значение видът на храната за зъби с начална фаза на изтриване?

Храната сама по себе си не би могла да повлияе на степента на изтриване на зъбите. От значение е съставът на напитките, които приемаме ежедневно в големи количества и механичните движения, които подлагат зъбите ни на изтриване като скърцане със зъби и неправилна захапка.

Изтриват ли се детските зъби?

Млечните зъби имат физиологично изтриване, което е нормално. Все по-често се среща скърцането със зъби при деца. Това се среща най-често при по-емоционалните дечица. Тогава се наблюдава по-голямо изтриване на млечните зъби, което не се лекува, тъй като млечните зъби се подменят с постоянни обикновено до 12-годишна възраст.