Затваряне на разстояние между зъбите

Затваряне на разстояние между зъбите в Клиника Киряков

Затваряне на разстояние между зъбите в Клиника Киряков

Разстоянието между зъбите (треми) е често срещан естетичен проблем, от който страдат както деца, така и възрастни.

За щастие, в денталната медицина съществуват различни методи за коригирането му, които носят както естетически, така и здравословни ползи за вашата усмивка.

Усмихвайте се смело с Клиника Киряков

Клиника Киряков е специализирана стоматологична клиника, която предлага висококачествени дентални услуги, включително и коригиране на разстояния между зъбите.

Без значение дали имате малко, средно или голямо разстояние между  зъбите, ние имаме решение, което ще ви помогне да се усмихвате смело и широко с красива усмивка.

Подходи за затваряне на разстояние между зъбите

В клиника Киряков използваме няколко различни подхода за затваряне на разстоянието между зъбите, в зависимост от размера на празнината и според индивидуалните предпочитания на пациента.

Фасети

Зъбните фасети са едно от най-търсените решения в естетичната дентална медицина и един от най-ефективните начини за коригиране на треми.

Фасетите представляват много тънки пластини от чиста керамика, популярни още като керамични или порцеланови фасети.

Това, което прави фасетите толкова популярни е, че могат да се прилагат за коригиране на множество естетически дентални дефекти като разстояние между зъбите, корекция на петна, възстановяване на формата и структурата на зъбите и много други.

Процес и стъпки при лечение с фасети

Поставянето на зъбни фасети започва с консултация, по време на която правим няколко фотографски снимки, за да изготвим анализ и да снемем дигитален отпечатък на зъбите. 

От клиника Киряков използваме технологията DSD Concept, която дава възможност на нашите пациенти веднага да видят как ще изглежда усмивката им без разстоянието между зъбите.

Вторият етап включва изработка на восъчен моделаж (Wax Up). Той се създава в зъботехническа лаборатория и позволява изработването и поставянето на временни фасети.

Следващият етап включва подготовка на зъбите. При него, за да създадем пространство за поставяне на порцелановите фасети ние преминаваме към изпиляване на много тънък слой от емайла на зъбите.

След това сканираме с 3D скенер зъбите отново, за да създадем дигитален отпечатък, по който в зъботехническата лаборатория да създадат персонализирани фасети.

Поставянето на фасетите е последният етап, при който порцелановите фасети се залепват върху  зъбите с помощта на адхезивна смола.

Ортодонтско лечение

При по-големи празнини или по желание на пациента, както и при  празнини, придружени от други проблеми като неправилна захапка, в клиника Киряков предлагаме ортодонтско лечение.

В зависимост от големината на разстоянието между зъбите и от индивидуалните предпочитания на пациента извършваме лечение с брекети или алайнери Invisalign.

Процес и стъпки при лечение с брекети

Корекцията на треми с брекети в нашата клиника започва с ортодонтски анализ, който включва дентален преглед на зъбите, сканиране на устата с 3D апарат и изготвяне на 2 рентгенови и фотографски снимки.

Следващият етап включва поставяне на брекетите на челюстите на пациента. Процедурата извършваме първо на горна челюст, а 3 седмици до месец по-късно и на долна челюст.

Този метод е неинвазивен и дава отлични резултати, но е лечението е бавно, отнема повече време и се налага пациента да посещава ортодонтски кабинет регулярно за регулация на апарата.

Затова от клиника Киряков препоръчваме корекция на разстоянието между централните резци да се извършва с невидими алайнери Invisalign.

Предимствата на невидимите алайнери Invisalign са забележителни по отношение на функционална ефективност, хигиената и удобството.

Те са и едно от най-минимално инвазивните решения за коригиране на разстоянието между зъбите и осигуряват необходимия комфорт на пациента, тъй като прилепват плътно към зъбите и не причиняват никакъв дискомфорт на езика и бузите.

Процес и стъпки при лечение с алайнери

Лечението с алайнери Invisalign започва с консултация в клиника Киряков, по време на която се извършва компютърно сканиране на устата с 3D апарат и рентгенови снимки, за да се снеме дигитален отпечатък.

При следващата стъпка се изготвя анализ и се прави 3D визуализация, за да види как ще изглеждат зъбите без разстоянието между тях.

Последният етап включва поставяне на алайнерите в устата на пациента. За целия период на лечение се правят няколко алайнера, като размерът на всеки следващ се смалява.

Бондинг

Денталният бондинг е алтернативен метод за коригиране на разстоянието между зъбите. Подходящ е за затваряне на малки до средни разстояния.

Процес и стъпки при бондинг лечение

След първоначалната консултация в клиника Киряков, стоматолог нанася композитен материал (дентална смола) върху зъбите на пациента и оформя материала така, че да отговаря както на цвета, така и формата и размера им.

Използва UV светлина, за да втвърди композитния материал, да го “залепи” и да затвори празнината.

Залепването обикновено отнема само едно посещение в денталния кабинет и не е необходимо изпиляване на емайла на зъбите, което означава, че ако се наложи, процесът е обратим.

Цели и резултати

Основната цел на всички изброени по-горе процедури за корекция на разстоянието между зъбите е да се подобри както естетиката, така и функционалността на усмивката на пациента.

По отношение на резултатите, след приключване на корекцията, диастемата се затваря напълно, зъбите са не само по-красиви, но и подравнени, захапката е подобрена, а усмивката е сияйна, широка и блестяща.

Предимства

Коригирането на разстоянието между централните резци носи функционални и естетически ползи:

  • Повишава самочувствието;
  • Коригира захапката;
  • Намалява риска от кариеси и заболявания на венеца;
  • Подпомага правилното дъвчене на храната.

С професионалната помощ на клиника Киряков можете да се насладите на широка и красива усмивка, без да се притеснявате от разстоянието между зъбите. Свържете се с нас за консултация и дайте шанс на усмивката си.


Често задавани въпроси

Колко време отнема обикновено лечението за затваряне на разстоянието между зъбите?

Времето за корекция на диастема зависи основно от метода, който се прилага. След като посетите клиника Киряков и се спрете на метод, който е подходящ за вас, денталният специалист ще ви информира както за начина, по който ще протече процедурата, така и колко време ще отнеме лечението.

Какви проблеми причинява разстоянието между зъбите?

Разстоянието между зъбите, колкото и малко да е, може да доведе до усложнения, ако не се лекува.

То причинява не само дискомфорт при усмихване, но и може да доведе до проблеми със здравето на зъбите като появата на плака, кариеси и проблеми с венците.

Понякога тремитеможе да причинят и болки в челюстите, затруднения при дъвчене и дори затруднения в говора като трудности при изговаряне на думи или звуци.

Съществуват ли рискове при лечение на диастема?

Процедурите по коригиране на разстоянието между зъбите са не само много ефективни и минимално инвазивни, но и не крият никакви рискове за пациента.